Konačno!

U promet puštena i druga traka bezimenog mosta

Priča stara više od desetljeća napokon završena
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 03. 2019. u 17:24 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U promet je puštena i druga traka novog mosta koji spaja mostarsku Aveniju sa Zalikom, iza nekadašnjeg Sjevernog logora.

Postavljeni su znakovi, iscrtana prometnica, te je u subotu u poslijepodnevnim satima, bez pompe i službenih otvaranja nakon gotovo 11 godina most postao prometan u potpunosti.

Inače, ranije je objavljeno da je na dovršetak druge prometne trake od novog mostarskog mosta do kružnoga toka u naselju Zalik, utrošeno  pola milijuna maraka.

Današnjim puštanjem u promet priča stara čitavo desetljeće napokon je završena. Voznu traku i pješačku stazu, gradio je HP Investing d.o.o. Mostar.

Podsjetimo, most je dugo bio u statusu nedovršenog, da bi u veljači prošle godine na opće čuđenje bila otvorena samo jedna traka mosta.

Šef Odjela za građenje infrastrukturnih objekata Grada Mostar Emir Nuspahić tom prilikom je rekao kako je u izgradnju mosta, zajedno s troškovima eksproprijacije, uloženo oko 15,3 milijuna maraka, od čega je Vlada FBiH iz sredstava naplaćenih od izdavanja GSM licence osigurala 11 milijuna, a Grad Mostar 4,3 milijuna maraka".

''Vrijednost samog mosta iznosi oko 9,5 milijuna maraka od čega je Vlada FBiH osigurala 80 posto, a Grad Mostar 20 posto'', istaknuo je tada Nuspahić.

Foto: Bljesak.info / Priča stara čitavo desetljeće

Pojasnio je kako se most sastoji od dvije cjeline i to: rasponske konstrukcije ukupne dužine 130 m i tzv. pristupnog dijela mosta dužine 60 m što daje ukupnu dužinu mosta od 190 m. Širina mosta je 20,10 m, sa četiri prometne trake širine 3,55 m (dvije trake od 7,10 m i razdjelni pojas 1,20 m) i dvije pješačke staze širine 2,10 m. Visina mosta je oko 15 m. Nuspahić je izrazio nadu u to kako će se novosagrađenom prometnicom bar malo olakšati odvijanje prometa u gradu.

Most se počeo graditi još 2008. godine i trebao je biti u funkciji u kolovozu 2009. godine. Kako do toga nije došlo, potpis na završne radove stavljen je krajem rujna 2016. godine i tada su radovi trebali trajati (samo) 90 dana.

Most je koštao 9.5 milijuna KM, a prvi put je projektiran još 1973. godine.

Bezimeni most

Inače, most još uvijek nema službeno ime, a u javnosti je neslužbeno nazvan most Avenija-Sutina.

Nakon prošlogodišnjeg službenog otvaranja dvije trake mosta mostarski studenti su pokrenuli inicijativu da most dobije ime ''Studentski most''.

To je obznanio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, koji je podržao inicijativu mladih, pojasnivši im da je imenovanje mostova, kao i ulica, pod ingerencijom Gradskog vijeća, koji Mostar već godinama nema.

Iako je ova ideja mladih Mostaraca, uglavnom, naišla na pozitivne reakcije javnosti, bilo je još onih koji su predložili ime.

Primjerice, Hrvatska stranka prava lani je predložila da se most Avenija - Sutina, nazove po Blažu Kraljeviću, zapovjedniku HOS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close