EBRD

Traže se izvođači za mostarske dionice Koridora i tunel Prenj

Tender za dionicu tunela Prenj očekuje se u prvoj polovici 2020. godine.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 12. 2019. u 11:04

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da je započela izbor izvođača radova na dionici Mostar sjever — Mostar jug, u koji spada i tunel Prenj, ukupne dužine 51 kilometar.

Ovo su trenutno dva najveća projekta na Koridoru 5C i preduvjet za raspisivanje međunarodnog tendera za gradnju ove dionice.

Državna kompanija Autoceste FBiH osigurala je već više od 600 milijuna eura za gradnju ovog dijela autoputa, koji se proteže od Ovčara, preko Konjica, do Mostara, što uključuje i zahtjevni tunel Prenj, koji je s pristupnim cestama dug 12,4 kilometra, potvrdio je za Dnevni avaz i Adnan Terzić, generalni direktor Autocesta FBiH.

Prema njegovim riječima, Autoceste su uspjele s ekspertima EBRD-a pokrenuti naj-zahtjevniju proceduru tendera i odabira izvođača, što je od velikog značaja. U prvoj fazi ići se s gradnjom dionice Mostar sjever - Mostar jug, u koji spada u tunel Prenj, ukupne dužine oko 30 kilometara.

Kako je navedeno u obavijesti, tender za dionicu tunela Prenj očekuje se u prvoj polovici 2020. godine.

Iz sjedišta EBRD-a pojašnjeno je da su Autoceste podnijele zahtjev za korištenje sredstava zajma EBRD-a u iznosu od 97,2 milijuna eura i zajam Europske investicijske banke (EIB) u iznosu od 97,2 milijuna eura za financiranje izgradnje prioritetnih dionica autocesta duž međunarodnog prometnog Koridora 5C.

Preostala sredstva za projekt, čiji ukupni procijenjeni trošak iznosi 249,6 milijuna eura, bit će osigurana iz očekivanih grantova WBIF-a i vlastitih sred-tava poslodavca.

Predloženi projekt, čiji ukupni procijenjeni trošak iznosi 540.000.000 eura, zahtijevat će izgradnju sljedećeg dijela auto-ceste: odjeljak tunel Prenj (dužina 11 kilometara ), dionica Ovčari — Prenj, dionica Preni - sjever Mostara, navodi Avaz dodajući kako je na snazi odredba da minimalno 40 posto ugovorene vrijednosti projekta moraju realizirati domaće kompanije.

Kopirati
Drag cursor here to close