Tko čeka, dočeka

Ostvarit će se Bljeskova šala? ''Premješta'' se sportska dvorana u Mostaru?

Prvoaprilska šala portala Bljesak.info mogla bi postati stvarnost.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 09. 2021. u 13:48 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Trenutno je prema mišljenju struke u fazi predprojektiranje i dobit ćemo prijedlog rješenja. Dosta stvari se promijenilo, prije svega infrastrukturno na lokalitetu gdje je započeta dvorana, tako da je potrebno novo rješenje, koje će biti u skladu s potrebama i mogućnostima. Dovest ćemo to do kraja, vrlo brzo ćemo javnosti prezentirati novi projekt'', rekao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić u intervjuu portalu Dnevnik.ba.

Tako bi prvoaprilska šala portala Bljesak.info mogla postati stvarnost.

Naime, kao prvoaprilsku šalu 2017. godine portal Bljesak.info objavio je priču o tome kako će na mjestu sportske dvorane koja se gradi još od 1985. godine, niknuti park ispod kojeg će biti podzemne garaže.

Primljena šala

Našalili smo se, a šala je naišla na odobravanje među čitateljima kao dobro rješenje, kako su do te ideje došli njemački stručnjaci nakon što su obišli vječno gradilište koje guta milijune a ne raste iz zemlje.

''Umjesto nikad dovršene sportske dvorane u Mostaru, niknut će velika podzemna garaža na kojoj će biti izgrađen veliki park. Odlučeno je to na sastanku županijskih i gradskih vlasti s njemačkim inženjerima koji su proteklih dana boravili u Mostaru.

Naime, njemački stručnjaci iz tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tefbau GmbH & Co. došli su u Mostar kako bi nadgledali radove na kolektorima koji se izvode u Ulici maršala Tita. Riječ je o zahtjevnim zahvatima mikro tuneliranja, a njemački stručnjaci predložili su partnerima iz Grada Mostara novo rješenje za lokaciju na kojoj se trebala graditi sportska dvoranu.

Kako doznajemo u Gradskoj upravi, prijedlog njemačkih inženjera prihvatljiv je mostarskim vlastima budući da je zbog problema s novcem neizvjestan nastavak radova. Ono što se sada izdvaja tek je dostatno za održavanje gradilišta sigurnim. Za radove novca nema. Osim zbog financijskih zastoja, prijedlog je prihvaćen i jer bi se tako spriječile i zavrzlame prilikom građenja dodatne dvije trake koje su planirane od Španjolskog trga do kružnog toka kod Mljekare.

Tako bi četverotračna prometnica neometano spojila Bulevar i 'Vrh Avenije'. Njemački su naime stručnjaci razgledavši lokaciju rekli kako je zamišljena sportska dvorana i mogla biti izgrađena nekada ranije, ali da sada zbog izgradnje ovog dijela grada ne bi bilo moguće izgraditi je po prvobitnom planu. Stoga je predloženo, ali i prihvaćeno, da njemački inženjeri projektiraju moderan park koji će biti izgrađen na podzemnoj garaži. Iz Gradske uprave navode kako bi projekt financirao i grad Kassel u kojem je sjedište ove njemačke tvrtke i to u iznosu od 80 posto potrebnih sredstava. Ostatak bi namirio Grad Mostar iz sredstava koja su viška u proračunu'', pisalo je na portalu Bljesak.info 1. travnja 2017.

Predizborne misli

Potom smo i u predizbornom sučeljavanju stranaka načeli ovo pitanje pa smo čitali različita mišljenja koja su umotavali priču oko projekta koji je postao simbolom problema bezvlašća i nebrige u Mostaru. Zaključili smo kako bi lokacija premještanja mogla biti jedna od točki oko kojih bi se budući vijećnici mogli natezati.

Rupa bez dna

Godine 2019. pisali smo, a za taj tekst i nagrađeni, o tome kako mostarske gradske vlasti imaju ideju dovršiti dvoranu do 2014. godine za koju su lovili titulu prijestolnice kulture. U tom smo tekstu tražili cifru koju je progutala dvorana i objavili kako novac koji je vlast prije rata uložila u dvoranu koja je u rat ušla kao kostur a iz njega izašla uklapajući se svojim izgledom u sve ratne ožiljke nije moguće upratiti te da se prema podacima iz Grada do 2019. na dvoranu čije gradilište godinama miruje utrošeno je 8.506.485,96 KM.

 

Kopirati
Drag cursor here to close