Nova rješenja

Mostar: Gradit će se podzemna garaža i veliki park umjesto sportske dvorane

Gospodarstvo / Flash | 01. 04. 2017. u 05:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjesto nikad dovršene sportske dvorane u Mostaru, niknut će velika podzemna garaža na kojoj će biti izgrađen veliki park. Odlučeno je to na sastanku županijskih i gradskih vlasti s njemačkim inženjerima koji su proteklih dana boravili u Mostaru.

Naime, njemački stručnjaci iz tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tefbau GmbH & Co. došli su u Mostar kako bi nadgledali radove na kolektorima koji se izvode u Ulici maršala Tita. Riječ je o zahtjevnim zahvatima mikro tuneliranja, a njemački stručnjaci predložili su partnerima iz Grada Mostara novo rješenje za lokaciju na kojoj se trebala graditi sportska dvoranu.

Kako doznajemo u Gradskoj upravi, prijedlog njemačkih inženjera prihvatljiv je mostarskim vlastima budući da je zbog problema s novcem neizvjestan nastavak radova. Ono što se sada izdvaja tek je dostatno za održavanje gradilišta sigurnim. Za radove novca nema.

Osim zbog financijskih zastoja, prijedlog je prihvaćen i jer bi se tako spriječile i zavrzlame prilikom građenja dodatne dvije trake koje su planirane od Španjolskog trga do kružnog toka kod Mljekare. Tako bi četverotračna prometnica neometano spojila Bulevar i ''Vrh Avenije''.

Njemački su naime stručnjaci razgledavši lokaciju rekli kako je zamišljena sportska dvorana i mogla biti izgrađena nekada ranije, ali da sada zbog izgradnje ovog dijela grada ne bi bilo moguće izgraditi je po prvobitnom planu. Stoga je predloženo, ali i prihvaćeno, da njemački inženjeri projektiraju moderan park koji će biti izgrađen na podzemnoj garaži.

Iz Gradske uprave navode kako bi projekt financirao i grad Kassel u kojem je sjedište ove njemačke tvrtke i to u iznosu od 80 posto potrebnih sredstava. Ostatak bi namirio Grad Mostar iz sredstava koja su viška u proračunu.

O lokaciji nove dvorane, koju bi bilo jeftinije i brže izgraditi nanovo, još će se raspravljati, a navodno su u opciji ili uvrštavanje u novi prostorni plan Sjevernog logora ili u Rodoču gdje bi bila od koristi i studentima kineziologije.

S druge strane, podzemna garaža potrebna je ovom dijeli grada zbog postojećih ali i izgradnje novih stambenih kompleksa. Što se parka tiče, njemački stručnjaci, koji su se već dali u pravljenje projekta, najavili su kako će biti riječ o modernom parku kakav zaslužuje moderan dio grada. Prezentacija cjelokupnog projekta najavljena je za listopad nakon čega bi trebali krenuti i radovi pa bi Mostar proljeće sljedeće godine trebao dočekati zeleniji nego ove.

Kopirati
Drag cursor here to close