Revizija

Nezakonita naplata komunalija u Neumu?

Revizori izdali su negativno mišljenje za financijsko poslovanje JP ''Komunalno Neum'' d.o.o. tijekom prošle godine.
Gospodarstvo / Ulaganja | 30. 09. 2019. u 13:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Barka u Neumu

Javno poduzeće ''Komunalno Neum'' komunalne naknade građana tijekom 2018. godine nije izmirivalo sukladno zakonu.

Kako su utvrdili revizori Ureda za reviziju institucija FBiH poduzeće je od komunalnih naknada ostvarilo prihod viši od 400 tisuća maraka.

''Obaveze za komunalne naknade građana, iskazane u iznosu od 433.299 KM, nisu izmirivane u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima niti su usuglašene sa Općinom Neum'', navodi se u financijskom izvještaju revizije.

Osim za komunalije, obaveze za naknade za zaštitu voda, koje su iznosile 105 tisuća 969 KM, kao i naknada za korištenje voda u iznosu od 86 tisuća 275 KM, nisu izmirivane u skladu sa Zakonom o vodama i podzakonskim aktima. Iste nisu usuglašene ni sa Agencijom za vodno područje Jadranskoga mora.

Pročitajte još

Revizori izdali su negativno mišljenje za financijsko poslovanje JP ''Komunalno Neum'' d.o.o. tijekom prošle godine.

Utvrđena je i nejasni rashod od više od pola milijuna maraka prema Elektroprivredi HZ Herceg Bosne.

''Iskazano stanje obaveza prema J.P. 'Elektroprivreda HZHB' d.d. Mostar manje je za 510.188 KM u odnosu na ovjereno i usuglašeno stanje po IOS-ima između Društva i J.P. 'Elektroprivreda HZHB' d.d. Mostar na dan 31.12.2018. godine. Zbog navedenog su rashodi i obaveze podcijenjeni, a financijski rezultat precijenjen za navedeni iznos'', stoji u izvještaju.

Poduzeće iz Neuma nepravilno je iskazalo obaveze iz ratnog razdoblja u iznosu od 20 tiuća i 711 maraka prema istoj Elektroprivredi.

Za bilanse osnovnog kapitala i rezervi, u neumskom poduzeću nisu prezentirali dokumentaciju za pravdanje istog.

U financijskim izvještajima iskazane su bilansne pozicije ostalih osnovnih kapitala (1.225.973 KM) i revalorizacijske rezerve (666.404 KM), ali nije prezentirana relevantna dokumentacija na osnovu koje bi se potvrdila osnovanost iskazivanja istih.

Također, revizori su utvrdili kako plan poslovanja poduzeća, kao i godišnji popis imovine i obaveza, nije izvršen prema zakonu.

Komunalno poduzeće iznijelo je svoje komentare i obrazloženja na Nacrt revizorskog izvještaja. Revizori su to odbacili ''jer nisu data adekvatna obrazloženja niti je priložena relevantna dokumentacija koja bi utjecala na izmjene nalaza u izvještaju'', navodi se u financijskom izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close