Temelji krivi

Mostarska škola htjela započeti s gradnjom dvorane, ali zafalio papir

Ovogodišnjim Proračunom Grada za sportsku dvoranu Potoci izdvojeno je 361.606 maraka.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 10. 2020. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnovna škola (OŠ) Bijelo polje željela je krenuti sa gradnjom sportske dvorane u Potocima, iako im je 'zafalio papir'.

Naime, škola je raspisala 9. listopada nabavu za izvođenje prve faze radova, vrijednih oko 200 tisuća maraka. Istu nabavu je poništila jer za radove ipak trebao - glavni projekt.

Postupak javne nabave, naveli su u poništenju nabave, pokrenut je na osnovu idejnog projekta i urbanističke suglasnosti i odnosio se isključivo na grube građevinske radove izgradnje sportske dvorane uz pretpostavke da će do završetka postupka javne nabave biti završen glavni projekt i nastaviti sa izgradnjom sportske dvorane.

Dana 20. listopada škola zaprimila upit na Portalu javne nabave o tehničkim detaljima vezanim za temelje sportske dvorane, te je Ugovorni organ (škola, op.a.) kontaktirao projektanta koji je dostavio odgovarajuće presjeke, koji su kao dopuna tenderske dokumentacije postavljeni na Portal dan poslije.

I dan poslije toga, Ugovorni organ zaprimio je novi dopis od projektanta sa mišljenjem da dostavljena tehnička dokumentacija nije dovoljna za predmetni postupak javne nabave te da tehnička dokumentacija treba da se razradi na razini glavnog projekta, a što se, tvrde, još uvijek radi.

Razina glavnog projekta podrazumijeva pribavljenu građevinsku dozvolu, kojom se utvrđuje usklađenost projekta sa tehničkim uvjetima građenja, koju ugovorni organ zbog procedure pribavljanja iste nije u mogućnosti završiti do okončanja ovog postupka, naveli su iz škole, koja postupak poništava 23. listopada.

''Uzimajući u obzir naprijed navedeno Ugovorni organ je bio primoran da postupak poništi, jer nije u mogućnosti isti realizirati. Sa navedenim podatkom Ugovorni organ nije raspolagao prilikom pripreme tenderske dokumentacije, jer da jeste ne bi predmetni postupak ni otpočinjao'', stoji u obrazloženju.

Prema tome, čim je Ugovorni organ došao do saznanja da je potreban glavni projekat, a ne idejni sa kojim raspolaže, prinuđen je otkazati postupak, da se Ugovorni organ i zainteresirani ponuđači ne bi izložili dodatnom riziku nemogućnosti izvršenja ovog predmeta nabave i bit će ponovljen nakon što Ugovorni organ bude raspolagao sa glavnim projektom, odnosno građevinskom dozvolom.

Potom i prije poništavanja postupka ulijeće Grad Mostar, koji 21. listopada raspisuje nabavu za izradu glavnog projekta za izgradnju sportske dvorane Potoci. Glavni projekt, naveli su iz Grada, radi se prema idejnom projektu, prethodnim suglasnostima te dobivenom urbanističkom suglasnosti. Ime ponuđača trebalo bi biti poznato 4. studenog.

Ovogodišnjim Proračunom Grada za sportsku dvoranu Potoci izdvojeno je 361.606 maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close