Pade Vranduk

Kako tko dođe na vlast, tako postavi kamen, kako postavi, tako i ode

Naložili su obustavu radova, uklanjanje svih do sada napravljenih objekata. Vraćanja prirode u prvobitno stanje. Da se odluka provodi - jasno je na terenu. No, mještane nitko ne obavještava o bilo čemu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 02. 2019. u 12:41 Bljesak.info
Kopirati
  / Faktor

''Od najavljene jedne od najvećih poslijeratnih investicija hidroelektrane Vranduk i ovoga puta ništa. Ugovor o izgradnji raskinut, a na terenu već mašinerija. No umjesto da gradi, uklanja urađeno. I dok su tri puta svečano polagali kamen temeljac, političari danas o propasti projekta - šute. Mještani Vranduka poručuju jasno - više nikada nitko neće dobiti njihovu dozvolu za gradnju. A bez nje se ne može'', objavila je televizija N1 prilog o propasti dugo najavljivane i hvaljene investicije.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvođači radova Strabag - digao je ruke od gotovo 150 milijuna maraka vrijedne investicije. I izvođač Končar bio je prinuđen isto učiniti. Krajnju odluku donio je investitor, Europska banka za obnovu i razvoj.

  / elektroprivreda.ba

Naložili su obustavu radova, uklanjanje svih do sada napravljenih objekata. Vraćanja prirode u prvobitno stanje. Da se odluka provodi - jasno je na terenu. No, mještane nitko ne obavještava o bilo čemu.

''Što se tiče samih mještana oni nisu bili oduševljeni samom Hidrocentralom jer su hodali mešetari jedni su govorili štetno je, jedni nisu, ali je pobijedilo na vagi ovo pozitivno, ulaganja, poslije kada Centrala proradi da bi nekakva sredstva dolazila Mjesnoj zajednici, ljudi su se bili složili s tim. I radna mjesta bi bila otvorena, ali poslije ovoga sad nema teorije više da dobiju papire. Znači već se vrši pritisak na mene kao predsjednika Mjesne zajednice ako bi došlo do tako nečeg da moramo provesti referendum, a na referendumu zna se'', rekao je za N1 Besim Begić, predsjednik Mjesne zajednice Vranduk.

Umjesto bagera - na ovom mjestu stajali su političari. Razni. Tri puta svečano položili kamen temeljac.

''Samo su se postavljali kameni temeljci, jednom ovdje, jednom dole, pa opet ovdje, znači samo su se mijenjali položaji a sve je ostalo isto sad je baš bilo ono krenulo. Jesu li se i političari mijenjali ili su i oni ostajali isti? Političari su se mijenjali od Stranke za Bosnu i Hercegovinu, Saveza za bolju budućnost, Stranke demokratske akcije, znači kako tko dođe na vlast tako postavi kamen, kako postave tako i odu'', istaknuo je Begić.

  / 

U rujnu 2016., za razliku od današnje pustoši, na Vranduku tog dana bile je potpuno drugačija slika. Sunčan dan, svečana odijela, Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić, Fadil Novalić, Nermin Džindić, Fahrudin Radončić.

''Realizacija ovog projekta je značajan poticaj u razvoju Bosni i Hercegovini i ekonomskom rastu Bosne i Hercegovine, Federacije, posebno Zeničko-dobojskog kantona, a pogotovo Grada Zenice, i sve možemo promatrati kroz upošljavanje značajnog dijela domaće radne snage'', obećao je Nermin Džindić, ministar energije, industrije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine.

Sam dan nakon, Federalni premijer, Fadil Novalić izjavljuje, kako nije znao da su prethodne dvije vlasti, isto kao i oni, položile tek kamen temeljac - te poručio - ovoga puta sve je regularno. Ovoga puta gradnja neće stati. No, evidentno da i ovaj premijer nije bio u pravu.

  / 

Oko 700 mještana Vranduka, ne žele više čuti za gradnju hidroelektrane. Toliko puta su, kažu, izigrani. A nitko nema potrebu ni da im pojasni što se događa. Od Elektroprivrede niti riječi. No, nisu mještani jedini koji su ostali uskraćeni za informacije. Kao i mnogo puta do sada - bez ikakvog odgovora ove institucije na brojna pitanja koja smo uredno i na vrijeme postavili.

Kopirati