hidroelektrana

VIDEO | Obustavljeni radovi na Vranduku

Gospodarstvo / Flash | 14. 04. 2017. u 07:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na lokalitetu buduće hidroelektrane Vranduk na rijeci Bosni trenutno se rade istražna mjerenja i bušotine za jedan od ključnih objekata, ulazni tunel. Na samom gradilištu nema aktivnosti, kao što nema ni službenih informacija je li lider konzorcija izvođača radova, austrijska kompanija STRABAG, suspendirala radove insistirajući na novim uvjetima ugovora početne vrijednosti 127 milijuna maraka, objavila je Federalna televizija.

Na gradilištu hidroelektrane Vranduk danas radnika nema, mehanizacija miruje. Na istoj lokaciji prije pola godine predstavnik odabranog izvođača radova - kompanije Strabag - bio je uvjeren da će radovi biti okončani u ugovorenom roku.

"Rokovi su kratki, u studenom 2019. trebamo predati hidroelektranu da krene proizvodnja. Međutim, oni su realni", izjavio je u rujnu prošle godine Dragan Pavelić, predstavnik kompanije STRABAG AG.

No, FTV navodi da će, sudeći po stanju na radilištu, kratki rokovi biti još kraći jer su radovi, kako se neslužbeno doznaje, suspendirani. O tome je kompanija STRABAG, navodno, pismeno obavijestila nadležnog federalnog ministra Nermina Džindića, zahtijevajući razgovor o novim uvjetima ugovora.

Službenog stava iz STRABAG-a nema. Iz Elektroprivrede je priopćeno da je Nadzorni odbor, nakon razmatranja informacije o statusu ovog projekta, iskazao bezrezervnu podršku njegovoj realizaciji uz očekivanje da će biti okončan u skladu s ugovorenim aranžmanom zaključenim s izvođačem radova.

Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne projekte u Elektroprivredi BiH, u telefonskom razgovoru naglašava da dinamika radova na ovom projektu nije zadovoljavajuća.

Dinamikom radova na velikim infrastrukturnim projektima, uključujući i hidroelektranu Vranduk, nije zadovoljan ni Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH. Izjavio je da je, usprkos ugovorenom poslu i osiguranim sredstvima, izgradnja hidroelektrane Vranduk zaustavljena.

"Financijska konstrukcija je zatvorena i bez potrebe se takve stvari zaustavljaju u ministarstvima, Parlamentu ili na poziciji direktora nekih javnih poduzeća, što je zaista zamarajuće", istaknuo je Izetbegović.

Podsjećamo, investitor Elektroprivreda BiH za hidroelektranu Vranduk, projekt je vrijedan 127 milijuna maraka, uz 22 milijuna maraka vlastitih sredstva osigurala je kredite europskih financijskih institucija.

Kopirati
Drag cursor here to close