Jelka Milićević

Meni je mirna savjest: Zašto Aluminij ne može u stečaj?

Navela je kako su sve financijske institucije svoja potraživanja osigurali hipotekom i založno pravo je to pravo nažalost kredit na kredit.
Gospodarstvo / Tvrtke | 12. 07. 2019. u 15:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tržište upravlja nama. Sve smo pokušali zadnje četiri godine, meni je mirna savjest, Džindiću, premijeru. Vlada što je mogla je uistinu napravila'', rekla je zamjenica premijera Federacije Bosne i Hercegovine i ministrica financija FBiH Jelka Miličević nakon okruglog stola koji se održao u sjedištu HDZ-a i HNS-a.

''Aluminij je jedan sustav, gospodarski subjekt koji godinama ima problema i ovakav način uspostave poslovanja jednostavno je neodrživ. Pokušali smo u Vladi sve što smo mogli - poduzimali aktivnosti za koje smo unaprijed znali da neće dati rezultate da bi pripremili ljude da je to nešto neizbježno. Stečaja se ljudi boje jer misle da je to likvidacija gospodarskog subjekta. Ima jedna specifičnost u Aluminiju i stečaju kao rješenju - sva imovina Aluminija je pod hipotekom. Ne možete pokrenuti stečaj ako nemate stečajne mase, ako nemate namirenje obveza bar u nekakvom postupku povjeritelja. Mislim da je sada faza da se mora vidjeti taj proces dokapitalizacije, i ja bih rekla na određeni način mogućnosti ili oživljavanja Aluminija ili je tada tek stečaj'', rekla je.

Navela je kako su sve financijske institucije svoja potraživanja osigurali hipotekom i založno pravo je to pravo nažalost kredit na kredit.

Video: Milićević: Vjerujem u mogućnost ponovnog pokretanja proizvodnje u Aluminiju

''Došli smo do toga da sva ta imovina nije vlasništvo Aluminija nego nečije drugo'', istaknula je ministrica financija FBiH.

''Ne vjerujem u ovakav način poslovanja. Aluminij ne može uvoziti sve sirovine i izvoziti sirovinu. Njihov gotov proizvod je sirovina. Činjenica je da u aluminijskom kombinatu svi parametri su na tržištu, a mi ne možemo kao mala ekonomija imati nijedan odlučujući faktor'', rekla je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close