Tko je koga snimao?

Raguž o Aluminiju: Što će se dogoditi između ''nema'' i ''dok''

Kaže kako se, paralelno s ovim, mora riješiti sudbina djelatnika poduzeća, poučeni iskustvima djelatnika Žitoprometa, Željezare Stolac…
Vijesti / Politika | 12. 07. 2019. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Cijela priča oko Aluminija ne smije proći bez odgovornosti. Ne političke, nego one realne. Od 1999 do danas se mora preispitati i revidirati rad svih Uprava i nadzornih odbora poduzeća, svi poslovni ugovori i sve isplate. Zašto ne dovesti SIPA-u da sve istraži i pokrene kaznene procese?'', objavio je čelnik HRS-a i član Predsjedništva HNS-a Slaven Raguž.

Pročitajte još

Kaže kako se, paralelno s ovim, mora riješiti sudbina djelatnika poduzeća, poučeni iskustvima djelatnika Žitoprometa, Željezare Stolac…

''Zašto se ovo mora raditi paralelno? Dok su radnici po ćelopeku tražili svoja prava, bivši članovi uprave i direktori se vozikaju u vozilima od 150.000 KM i vikendicama po moru. Idemo sudskim putem vratit oteto i namirit ovu 'skrb i zbrinjavanje djelatnika', ukoliko dođe do potpune propasti'', rekao je Raguž.

Komentirao je i dogovore sindikalista s čelnikom HDZ-a BiH Dragan Čovićem te je naveo kako prvo što pada u oči jeste kako u priopćenju stoji ''nema stečaja dok…'', a na okupljanju je bilo ''nema stečaja!''.

''Rečeno je danas kako će se svi postepeno vratiti na posao, a u točki 4 stoji kako 'će se analizama i sukladno rezultatima tih analiza odlučiti o mogućem vraćanju uposlenika'. Ono što je najlicemjernije je zadnja točka. 'O svim odlukama uz Nadzorni odbor, Upravu, u donošenje odluka će biti uključeni i sindikati i predstavnici radnika'. Gdje su 'predstavnici radnika' bili kada je Aluminij bio financijski likvidan, kada se šakom i kapom darivalo kooperante, plaćalo i preplaćivalo pojedince,…? Sad kada je sve uništeno na scenu se puštaju 'predstavnici radnika i sindikati'', naveo je Raguž.

Pita se da, ako ''nema stečaja'', znači li to da se on mogao izbjeći?

''Ako se mogao izbjeći, zašto se gasila struja i uništilo poduzeće? Ako ''nema stečaja dok…'', što će se dogoditi u periodu između ''nema'' i ''dok''? Idu zatezne kamate na dugove. Ako stečaja ne bude, na koji način će se rješavati dugovi plus kamate? Ovo je sve bitno, jer ukoliko se ovo ''dok'' odulji, postoji vjerojatnost likvidacije kao rješenja, što možda ''stručnjacima'' i jeste cilj. Na koji način će se održavati proizvodnja kada se ''ožive pogoni'', po kojem poslovnom modelu, kojoj cijeni struje, itd? Ako je do jučer situacija bila bezizlazna, a danas najednom postoji način, zašto se ranije nije djelovalo kako pogoni ne bi uopće umrli? Ono što boli jeste sljedeće. Da se samo najkasnije do prije dva dana o svemu ovome razgovaralo, intenzitetom s kojim se to danas radilo, do svega ovoga ne bi došlo'', rekao je Raguž.

Kaže kako se ''možemo svi pridruživati sada 'bujici podrške' Predsjedniku, ali ne možemo pobjeći od činjenice kako je uništeno poduzeće koje je gospodarsko srce Hercegovine, kako se igra sa sudbinom ne samo 900 djelatnika, nego sviju nas koji ovdje živimo i kako je ovo definitivna propast cjelokupne hrvatske politike u BiH, ma štogod 'bujica podrške' tvrdila''.

Navodi kako su HRS-u građani dojavili kako su snimani svi koji su bili na okupljanju građana ispred HDZ-a i kako su ''brojni čak i pozivani da odu, jer duguju nešto HDZ-u''.

''Budući da nas iz HRS-a koji smo bili jučer tamo nitko nije zvao, poručujem da zovnu i nas, ta 'nijesmo šugavi'. Šalu na stranu, živimo neku light-verziju sjevernokorejskog modela upravljanja. Model ispranog mozga i kolektivne pameti. Zato su ljudi koji slobodno razmišljaju i ne strahuju izraziti svoje stavove više iznimka, a pravilo su 'bujice podrške predsjedniku na društvenim mrežama'. Zato jučer nije bilo opozicije na okupljanju građana'', rekao je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close