Darko Juka

Da je Aluminij isključen odmah bi nastupile nesagledive posljedice

''Da je Aluminij skinut sa elektronaponske mreže došlo bi do nesagledivih havarija, pa čak možda i do ekspolzija, a da ne pričamo o ugrožavanju života naših radnika'', rekao je Darko Juka.
Gospodarstvo / Tvrtke | 14. 10. 2018. u 21:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava Aluminija uspjela je u nedjelju kupiti još 24 sata za život Aluminija, odnosno odgoditi ''skidanje'' Aluminija sa naponske mreže.

Što se tiče struje za utorak i nastavak tjedna, sve je i dalje nepoznanica.

Pročitajte još

Direktor Korporativnih komunikacija Aluminija Darko Juka rekao je za Face TV u nedjelju navečer kako ''danas nije kupljeno 24 sata života Aluminija, nego i 24 sata opće socijalno-gospodarske i političke stabilnosti za cijelu državu''.

''Mi smo ušli u ovaj dan u strahu da ćemo u ponoć biti iskopčani sa elektro-energetskog naponskog sustava, što bi značilo smrt Aluminija u roku od tri sata. Nakon hlađenja tekućeg aluminija došlo bi do nesagledivih havarija, pa čak možda i do ekspolzija, a da ne pričamo o ugrožavanju života naših radnika'', rekao je Juka za Face TV.

Dodao je kako je nedopustivo da odgovorni ne shvaćaju kolika je važnost Aluminija.

''Aluminij već godinama uštrcava 25 milijuna u državni proračun na ime različitih poreza i davanja, preko 22 milijuna naknada za elektroprijenos, pored toga nosimo proračune za mirovinski i zdravstveni sustav ovog podneblja... Ako bi se Aluminij ugasio naših 900 zaposlenika i njihove obitelji postali bi ogroman udar vojsku nezaposlenih u ovoj državi i zato ne smijemo dopustiti, posebno oni koji nose odgovornost u ovoj državi, da ne znamo što bi se dogodilo da Aluminij nestane'', istalnuo je Juka.

Kaže kako su 24 sata života kupili samo vlastitim snagama, bez ičije pomoći.

''Mi smo vlastitim snagama bez pomoći Vlade FBiH, koja se nije službeno očitovala na ovu opću krizu, uspjeli zatvoriti potrebu za strujom sljedeća 24 sata, a koja će biti isključena sutra u ponoć, kako je najavljeno'', dodao je Juka.

Podsjetimo, radnici Aluminija okupili su se danas na Čulama, gdje su prosvjedovali protiv gašenja Aluminija.

''Situacija je i dalje kritična, stoji i dalje blokada i skidanje od strane NOS-a. Mi je pokušavamo izbjeći na sve moguće načine i našim sredstvima pokušavamo iznaći rješenje. Dosta je teško i neizvjesno. Ako smo kupili jedan dan, pokušat ćemo kupiti još jedan dan, ali opet ponavljam bez direktnog uključenja Vlade i nadležnih organa situacija se neće riješiti'', potcrtao je generalni direktor Aluminija Dražen Pandža.

Nekadašnji gigant danas je na umoru

Aluminij danas ima 900 radnika, a računajući i kooperante, od njega živi 40 tisuća ljudi.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto ovog poduzeća, mali dioničari imaju isto toliko, a Republika Hrvatska 12 posto.

U najboljim vremenima bilo je i interesa stranaca za kupnjom.

Kopirati
Drag cursor here to close