Ali i dalje je kritično

Aluminij kupio još 24 sata

Generalni direktor Aluminija kaže da su imali kontakte s Vladom, te da su u ovom trenutku ostvarili kontakt s dopremijerkom koja se uključila u rješavanje problema.
Gospodarstvo / Industrija | 14. 10. 2018. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Situacija je takva da smo uspjeli vlasititm sredstvima riješiti struju za jedan dan, ondnosno ponedjeljak. Što se tiče struje za utorak i nastavak tjedna još uvijek je zatvorena situacija. Pokušavamo to riješiti da se firma sama snađe'', rekao je u izjavi za medije prilikom blokade trafostanice u Čulama generalni direktor "Aluminija" Dražen Pandža.

Kazao je da su imali kontakte s Vladom, te da su u ovom trenutku  ostvarili  kontakt s dopremijerkom koja se uključila u rješavanje problema.

Premijer i resorni ministar, kako kaže Pandža, još nisu stupili u kontakt s Aluminijem, prema onome što im je rečeno nalaze se na službenom putu.

''Situacija je i dalje kritična, stoji i dalje blokada i skidanje od strane NOS-a. Mi je pokušavamo izbjeći na sve moguće načine i našim sredstvima pokušavamo iznaći rješenje. Dosta je teško i neizvjesno. Ako smo kupili jedan dan, pokušat ćemo kupiti još jedan dan, ali opet ponavljam bez direktnog uključenja Vlade i nadležnih organa situacija  se neće riješiti'', potcrtao je Pandža.

Foto: Bljesak.info / Generalni direktor "Aluminija" Dražen Pandža

 Napomenuo je da se na jučerašnjem kolegiju Vlade raspravljalo o interventnim sredstvima i o jednom kreditnom aranžmanu, no taj se prijedlog nije našao na sjednici Vlade.

''Ovo je jedna interventna mjera koja je urađena za jedan dan i to veoma teško'', kazao je Pandža, napominjući da su ukupna dugovanja Aluminija  velika.

Dugovanja Aluminija prema NSO-u iznose 3 milijuna, a dugovanja prema EPHZHB u ovom trenutku su preko 20 milijuna, i to bez starog duga koji iznosi 180 milijuna.

 Foto: Bljesak.info / Radnici Aluminija prosvjeduju na Čulama

Pandža je podsjetio i na Aneks 8, koji su 17.6 2013. potpisali Vlada, tada na čelu s Nerminom Nikšićem i Aluminij s tadašnjim direktorom Ivom Bradvicom.

''Vlada se tada obvezala da će subvencionirati električnu energiju, a zauzvrat je Vlada dobila dio dionica od društva, a Aluminij je bio obvezan obeštetiiti prijeratne radnike. Sada je situacija takva da nas prijeratni radnici tuže i počeli smo gubitisporove  i uskoro ćemo biti primorani da plaćamo. Društvo ih nije tada obeštetilo i oni su išli prema sudu, i morat ćemo ih obeštetit. U ovom slučaju samo Aluminij nije dobio što je trebao, a to je subvencionirana struja'', rekao je Pandža.

Foto: Bljesak.info / Predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić

Predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić rekao je kako radnici simboličnom blokadom trafo stanice skreću pozornost Vlade FBiH i sveukupne BiH politike da se poduzme nešto po pitanju rješavanja problema.

Kaže da među radnicima vlada opravdan strah za radna mjesta, te da je ovaj prosvjed prva stanica, a iduća će biti Sarajevo ako se u međuvremenu nešto ne riješi.

Inače, Aluminij danas ima 900 radnika, a računajući i kooperante, od njega živi 40 tisuća ljudi. Vlada FBiH vlasnica je 44 posto ovog poduzeća, mali dioničari imaju isto toliko, a RH 12 posto. U najboljim vremenima bilo je i interesa stranaca za kupnjom. Praktički, današnji dan je biti ili ne biti za nekadašnjeg giganta.

Kopirati
Drag cursor here to close