Stranke o Aluminiju

''Gospodo koja sjedite u Vladi Federacije, Aluminij ne smije propasti!''

I stranke su uputile poruku vladajućima u Federaciji povodom krize u Aluminiju
Vijesti / Politika | 13. 10. 2018. u 15:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon izvanredne konferencije za novinare, na kojoj su se javnosti obratili čelni ljudi Aluminija d.d. Mostar obznanivši najavu Neovisnoga operatora sustava BiH o isključenju Aluminija s elektroenergetske mreže u ponoć s nedjelje na ponedjeljak, očitovale su se i Hrvatska republikanska stranka i Socijal demokratska partija.

Gašenje gospodarstva Hercegovine

''Dopusti li se gašenje Aluminija, domino efektom će se urušiti gospodarstvo Hercegovine, zajedno sa cijelim zdravstvenim i mirovinskim sustavom. Gospodo hrvatski predstavnici u Vladi Federacije, dok je Fadil Novalić spašavao i još uvijek spašava gubitaška poduzeća po Bosni, što ste vi radili 4 godine? Jeste li uopće svjesni odgovornosti i uloge koju imate?  Dakle, nisu još uvijek glasovi ni prebrojani, nasmiješeni likovi sa izbornih materijala koji su ponovili i povećali uspjeh od prije 4 godine 'obradovaše' narod povećanjem cijene goriva, povećanjem cijene osnovnih namirnica, čime sindikalna potrošačka korpa cjenovno raste do rekordnih visina od 2200 KM. Najveću 'čestitku' dobiše djelatnici Aluminija koji se u postizborno jutro probudiše sa odlukom o isključenju Aluminija iz elektroenergetskog sustava, što neminovno dovodi do gašenja poduzeća'', priopćeno je iz HRS-a.

Iz ove stranke su upitali jesu li vlastodršci svjesni kako će naprasnim isključenjem sa mreže nastupiti šteta od 40 milijuna eura, postoji li svijest da Aluminijski kombinat hrani tisuću obitelji svojih djelatnika i drugih kooperanata koji rade za Aluminij,  kako je egzistencija ovog poduzeća direktno vezana i sa sudbinom Luke Ploče i prerađivačkom industrijom, kako eventualna propast ovog poduzeća sa sobom nosi propast EPHZHB zbog direktnog udara na likvidnost ovog poduzeća, a osobito bi bio udar na zdravstveni sustav u koji Aluminij godišnje uplati preko 5 milijuna KM?

Igrate se sa budučnošću

''Gospodo ne igrajte se sa budućnošću ovog naroda! Ovim putem pozivamo Vladu Federacije, premijera Fadila Novalića, a osobito hrvatske predstavnike u njoj, da najkasnije do ponedjeljka 15. listopada 2018.  donesu odluke i mjere, na temelju  kojih će se  stornirati odluke N.O.S. BiH-a o gašenju električne energije Aluminiju. Pozivamo ih da ispoštuju sporazum koji je potpisan između Aluminija i Vlade FBiH još 2013. kojim je trebala biti  osigurana isporuka el. energije ovom poduzeću.

Pozivamo da se ovo poduzeće uključi u programe financijske konsolidacije, s kojim bi se dobile garancije za rješavanje dugova dobavljačima el. energije. Sa ovim koracima bi se morale stvoriti pretpostavke za plan i strateško osmišljavanje srednjoročne uloge ovog poduzeća u gospodarstvu cijele Hercegovine, jer se radi o strateškom poduzeću koje je jedan od najvećih izvoznika u Bosni i Hercegovini i jedino veliko industrijsko poduzeće u Hercegovini. Gospodo koja sjedite u Vladi Federacije, ovo je vaša obveza'', oštro su poručili iz HRS-a dodajući da moraju jednom shvatiti težinu situacije u kojoj se nalazi Aluminij zbog ogromnih cijena električne energije.

''Krenite napokon raditi svoj posao! Ovo što tražimo nije ništa drugo nego ono za što vas plaćaju porezni obveznici. Aluminijski kombinat ne smije propasti! Ukoliko to dopustite vaša imena će se u povijesti ovoga naroda upisati da ste uspjeli u onome u čemu nije ni agresorska vojska uspjela: uništiti gospodarsku žilu kucavicu Hercegovine'', priopćili su iz HRS-a.

SDA i HDZ kradu državu

Iz SDP-a su poručili kako katastrofalne informacije iz Aluminija još jednom pokazuju kako se u režiji SDA i HDZ-a uništava i krade država i njeni građani.

''Građani ponovno mogu vidjeti epilog takve pogubne i izdajničke, a zapravo, kriminalne politike, koja dijeli ministarstva, javna poduzeća, škole i obdaništa na hrvatska i bošnjačka. Kadrovi HDZ-a, koji već desetljećima upravljaju ovim mostarskim gigantom, nekadašnjim ponosom cijele zemlje, napravili su tolika dugovanja da je njegova propast, nažalost, i izgleda samo pitanje trenutka. Pošteno je podsjetiti da su u tome imali konstantnu i svesrdnu podršku SDA, koja je HDZ-u drage volje uvijek predavala sve južno od Ivana.

Sramotno je npr. da je aktualna Vlada Federacije BiH s Fadilom Novalićem na čelu, odmah po dolasku smijenila sa mjesta predsjednika Nadzornog odbora jednog od najboljih ekonomista u našoj zemlji, prof.dr. Mehmeda Jahića. To je učinjeno samo zato što je prof. Jahić pripadnik bošnjačkog naroda, koji ne pripadaju u Aluminij kada se pita HDZ. Da SDA nije tako voljna dijeliti zemlju sa HDZ-om i zbog toga otpuštati i najuglednije stručnjake, možda danas ne bismo svjedočili propasti ove kompanije'', priopćili su iz SDP-a.

Nitko ne odgovara za propast

Iz ove stranke kažu kako se Aluminij d.d. Mostar pljačkao i uništavao godinama i da se ne zna kako, nažalost, funkcioniraju naši organi gonjenja i pravosuđe.

''Rekli bismo da je prosto nevjerojatno da nitko nikada nije odgovarao za upropaštavanje jedne takve kompanije. SDA i HDZ su jednostavno bratski nastavili tamo gdje su stali po principu - SDA se ne miješa u tzv. hrvatske firme, a HDZ u tzv. bošnjačke.  Mi, u SDP-u BiH, znamo da se tako ne gradi država nego jedino vile i bogatstvo pojedinih političara. Zato, još jednom pozivamo sve nadležne i odgovorne organe da konačno zaustave pljačkanje imovine koja pripada svim našim građanima i najteže kazne sve one koji su odgovorni za aktualno stanje u Aluminiju d.d. Mostar'', poručili su iz SDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close