Kraj za Hercegovačkog diva

Pandža: Izgubili smo Aluminij!

"Pripremili smo što ćemo reći ali ne vrijedi.. samo možemo nešto reći iz srca. Možemo samo biti tužni i možemo reći da smo izgubili ovu kompaniju.
Gospodarstvo / Tvrtke | 03. 07. 2019. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Teško je bilo što govoriti, puno je tu emocija", rekao je v.d. direktora Aluminija Dražen Pandža na početku sjednice za medije te nakratko napustio dvoranu u kojoj su novinari.

"Pripremili smo što ćemo reći, ali ne vrijedi, samo možemo nešto reći iz srca. Možemo samo biti tužni i možemo reći da smo izgubili ovu kompaniju. Od subote ova firma neće raditi i prestat će s radom'', kazao je te napomenuo kako je situacija dramatična i da mogu očekivati samo da se dogodi čudo.

''Čuda su se događala i ranije, ali ostaje vrlo mala vjerojatnost za to. Nakon svih kriza s kojima se tvrtka susretala i s kojima su se susretale i prethodne uprave, mi ne možemo dalje'', kazao je Pandža.

Rekao je kako nedostaje sirovina, rezervnih dijelova i da je cijena struje otišla u visine koje oni više ne mogu pratiti.

''Preuzet ćemo svu odgovornost koju treba, a ja se nadam da će i ostali preuzeti isto'', kazao je Pandža i istaknuo kako su se neki neki nadali da će gašenjem Aluminija biti oslobođeni nekih stvari, u što on ne vjeruje.

Foto: Bljesak.info / Pandža: Izgubili smo Aluminij!

Devetsto radnika Aluminija neće moći vraćati rate kredita obzirom kako je kreditna eksponiranost 14,9 milijuna u bankama.

Član Uprave Aluminija i izvršni direktor za tehničke poslove i razvitak Boris Vican kazao je kako Aluminij nikada nije dobio šansu da radi.

Foto: Bljesak.info / Boris Vican, izvršni direktor za tehničke poslove i razvitak

''Izmijenilo se uprava, ali može se pričati što je tko radio. Kod nas ne daju subvencije već deset godina stvaramo gubitak od oko 400 milijuna. Svima je jasno da Aluminij ne može raditi na tržišnim osnovama, naročito prije dvije godine. Nitko ne zna zašto se vežemo za mađarsku burzu'', kazao je Vican.

Vlada je, kako kaže, tražila neki prijedlog koji su oni dali, ponavlja, ali Aluminij nije nikada dobio šansu da radi.

Pandža je rekao kako šanse uvijek postoje jer se čuda nekad dogode ali to je kratkoročnog karaktera.

''Ako treba da živimo i sat duže prihvatit ćemo. Svaku šansu koja nam se pruži prihvatit ćemo. No, ovaj put da će sudbina ovog poduzeća biti riješena prvi minut nakon ponoći'', rekao je Pandža.

Foto: Bljesak.info / Pandža: Izgubili smo Aluminij!

Rekao je da su obavljeni razgovori s investitorima i oni su tražili da im se jamči cijena električne energije.

''Vlada ne može jamčiti cijenu i jednostavno investitori ne žele uči u priču. Vlada je rekla kako ne zna kako riješiti nabavku električne energije. Sutra (četvrtak, sjednica Vlade F BiH, op.a.) se treba dogoditi čudo. Ali ja bih ipak ponovio da je s velikom dozom vjerojatnosti prva minuta subote kraj Aluminija'', rekao je Pandža i dodao kako ne vidi sad smisla da daju ostavke.

Vican je rekao kako viškovi električne energije postoje da bi se mogla podmiriti dva Aluminija.

Pogledajte pressicu

Kopirati
Drag cursor here to close