VAMOS projekt u jezeru Nula

Razum je pobijedio: Misteriozni bager ne dolazi u vareško jezero

Razum je pobijedio, objavili su aktivisti okupljeni oko web platforme Vaš Vareš
Gospodarstvo / Posao | 31. 05. 2018. u 19:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

VAMOS projekt ipak neće raditi testiranja u jezeru Nula u Varešu, objavili su danas vareški aktivisti prenoseći izjavu načelnika općine Vareš.

''Načelnik općine je na sjednici Vijeća obznanio da od projekta 'nema ništa'. Drago nam je da je razum pobijedio'', naveli su iz udruženja građana sportskih ribolovaca Vareš, upućujući zahvale članovima, prijateljima, građanima i omladini Vareša koji su bili podrška u borbi za očuvanje jezera Nula.

''Posebno se zahvaljujemo pametnim, hrabrim momcima i djevojkama okupljenih oko projekta Vaš Vareš. Uskoro ćemo napraviti svečano otvorenje ribolovne sezone na jezeru Nula'', poručili su iz UGSR Vareš.



Podsjetimo, od travnja ove godine u jezeru Nula u Varešu planiralo se vršiti testiranje prototipa bagera za podvodno rudarenje.

Građanima Bosne i Hercegovine, prvenstveno Vareša VAMOS testiranje je predstavljeno kao "EU mega projekat" koji "zamrli Vareš vraća u život".

No, stvari su upravo suprotne, ranije su objasnili aktivisti.

''Projekt VAMOS jamči zagađenje okoliša, a u Varešu se planiraju vršiti mjerenja zagađenja. Jedini razlog prijevoza robota od mjesta proizvodnje u Engleskoj do Vareša jeste prikupljanje podataka o efikasnosti stroja i razmjerima zagađenja okoliša pa VAMOS robota na dalekom putu prati i postrojenje za monitoring utjecaja na okoliš'', objašnjeno je ranije na Web- platformi VašVareš.

Platforma je ranije upozorila da su, budući se radi o sasvim novoj tehnologiji, razmjeri utjecaja na okoliš ove alternativne metode rudarenja krajnja nepoznanica i samim autorima projekta koji reklamiraju mogućnost manjeg utjecaja, u odnosu na konvencionalno rudarenje zbog smanjenih vibracija i emisija prašine ali predviđaju zagađenje podzemnih voda, te upozoravaju i na mogućnost izljeva toksičnih kemikalija u vodu, te pokretanja klizišta.

Građani Vareša ranije su uputili i otvoreno pismo Delegaciji Europske unije u BiH te stranim veleposlanstvima u našoj zemlji, upozoravajući ih da će projekt koji financira EU  kroz program Horizon 2020, a u kojem sudjeluju partneri iz niza zemalja članica EU, uništiti njihovo jezero.

Kopirati
Drag cursor here to close