Politiziranje problema

Pismo načelniku Vareša: Trebat će nam čista voda, zaustavite VAMOS

Zaustavimo politiziranje ekološkog problema, poručuju stanovnici Vareša
Gospodarstvo / Posao | 15. 04. 2018. u 16:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Vareša uputili su otvoreno pismo načelniku općine Vareš nakon što su stigle najave da će u jezeru Nula biti izvedeno testiranje robota za podvodno rudarstvo.
''Nakon što su i mediji prepoznali problem i besmislenost testiranja alternativne metode rudarstva u bivšem rudniku u kojem ta metoda nije ni primjenjiva i koje bi sasvim sigurno negativno utjecalo na Vareš, gospoda koja je VAMOS projekt dovela u Vareš i koja od samog početka zna za rizike testiranja sakrila se i odlučila da ne daje izjave za medije nego da načelnika Općine Vareš postavi za glasnogovornika. Zavadi pa vladaj. Razumijemo da ste se našli pod ogromnim pritiskom implementatora projekta, viših nivoa vlasti i veleposlanika vrlo moćnih zemalja ali vas molimo da ne dopustite da se manipulacijama i izbjegavanjem odgovornosti odgovornih, problem premjesti na lokalnu razinu i stvara bilo kakav jaz između građana i institucija Općine Vareš. Nepotrebno'', navedeno je u otvorenom pismu.

Smatraju da je apsolutno nepotrebno i da se u Varešu prave grupe "za" ili "protiv" VAMOS projekta kada se radi o interesima proizvođača stroja protiv interesa i životne sredine građana Vareša.

Sve bitno je skriveno

''VAMOS projekt prezentiran je u Općini Vareš još 2016. godine ali samo kroz promotivne materijale i benefite za proizvođače stroja u slučaju da se metoda pokaže isplativom. Na isti način sa projektom su upoznate i ostale institucije u Bosni i Hercegovini. Sve bitno je sakriveno. Na rizike koje testiranje donosi u Vareš, institucije i građani Vareša nisu ni upozoreni. Institucije nadležne za vodne dozvole nisu ni upoznate sa projektom. Vladi FBiH prezentirana je suprotna aktivnost. To što nenadležni ministri potpisuju naručena pisma , uz paušalne ocjene da se ovakvim projektima približavamo Europskoj uniji i da se radi o "ekološki prihvatljivoj opremi", također ne vrijedi ništa'', navodi se u otvorenom pismu, gdje građani ističu da se Europskoj uniji neće približiti uništavanjem okoliša i prihvaćanjem da Vareš bude poligon za testiranje opasnih projekata kompanija sa sjedištem u zemljama koje izlaze iz Europske unije.

''VAMOS robota nećemo odlagati na Koti (nadamo se) da bi nas brinula "ekološka prihvatljivost opreme". Brine nas utjecaj jednokratne posjete i planiranih aktivnosti VAMOS testiranja na naše jezero i okoliš. Svi mi koji trošimo svoje vrijeme i živce, prevodimo dokumente, čitamo zakone, molimo za pomoć, tražimo informacije od nadležnih institucija i stavljamo se pod neželjeni medijski i svaki drugi pritisak samo se trudimo da se zaštiti naša i vaša životna sredina i interesi. Dobrim dijelom radimo i posao koji su trebale raditi općinske službe nakon što su upoznate sa dokumentom "Mine site data collection Smreka - Vareš". Nitko ne izmišlja nikakve opasnosti. Sve je vrlo jasno navedeno u projektnoj dokumentaciji. I zato gospoda šuti i muti'', navodi se u otvorenom pismu.

U pismu se navodi kako su svi odgovorni što se nisu ranije zapitali zašto na "upoznavanje" s VAMOS projektom nisu pozvani znanstvenici ekolozi, nego službe civilne zaštite, hitne pomoći i vatrogasci, što su naivni i već stoljećima vjeruju da će se eksploatatori odgovorno ponašati prema vareškoj prirodi.

Kakve posljedice ostaju

''Prema planu, jedini koji preuzimaju rizik VAMOS testiranja su građani Vareša. VAMOS konzorcij je na sve opasnosti jasno upozorio lokalne partnere, lokalni partneri su odgovorili, može nije problem, ali se nisu potpisali, niti nadležno Ministarstvo niti Agencija nisu izdali vodne akte za planirane aktivnosti i bilo što da se dogodi nitko neće ni snositi odgovornost niti nadoknaditi štetu. Molimo vas da zadužite općinske službe da ispitaju jesu li za planirane aktivnosti ispunjeni zakonima propisani uvjeti. Umjesto pisama ministara, zatražite da vam se dostavi prijevod VAMOS dokumenata , studija o procjeni utjecaja na okoliš, prethodna vodna suglasnost, nulto stanje okoliša, urbanistička suglasnost,...'', navodi se u pismu, u kojem su se građani zapitali što će im prljava voda.

''Stvar sa jezerom je vrlo jednostavna. Mi ne štitimo nikakav biser prirode, nego slučajno nastalo ali veliko bogatstvo. Uz par spomenika, jezero Nula je jedino dobro koje nam je ostalo od rudarske prošlosti, najdublji i najveći vodeni bunar u Bosni i Hercegovini. I šire. Rezervoar sa više od šest milijuna kubnih metara čiste vode. Napunjen ribom. Čistu vodu možemo koristiti na veliki broj načina, prljavu gotovo nikako. Zašto da riskiramo trovanje vode i ribe!? Svi znanstvenici su suglasni o klimatskim promjenama i svi znanstvenici su suglasni da će u budućnosti voda biti vrlo vrijedan resurs. Već je. Čak i kad bi testiranje prošlo bez najmanjeg incidenta, samim radom bagera na dnu jezera, nemoguće je da voda ostane čista. Koliko vremena bi trebalo da se vrati na sadašnju kvalitetu? Nitko ne zna'', navodi se u pismu.

Ne žele biti pokusni kunići

VAMOS konzorcij je BiH partnere u projektu otvoreno upoznao sa svim rizicima, navodi se u pismo, gdje ističu da je netko iz BiH odgovorio otprilike ovako: "Nema veze što je opasno, to je stari rudarski kraj, vole oni opasno. Samo vi dođite i radite što hoćete. Pod vodom je, ne vidi se i zabranit ćemo pristup. Ribe nisu endemske pa nije ni bitno ako ih pobijete. Ne treba prosipat puno otrova, al malo može. Nema nikakvih klizišta. Voda u jezero ulazi nadzemno i podzemno ali Smreka je beskonačna posuda i voda nikud dalje ne ide." Parafrazirano i sarkastično ali sadržaj dokumenta je i gori, ističe se u pismu.
''Kada su došli u posjetu lokaciji, europski VAMOS partneri su vidjeli da je u aplikaciji iznesen niz neistina, što potvrđuje i dokument "Mine site visit report - Vares" ali su i zaključili da u Varešu mogu raditi što hoće i prihvatili ponudu. Zašto da ne!? I mi bi da smo na njihovom mjestu. Ali nismo. Mi ostajemo živjeti pored naše bare sa više od 6 milijuna kubika vode. Pitanje je kakve. Čiste, prljave ili otrovne? Nakon što je Vareš nemilosrdnom eksploatacijom rude i šumskih bogatstava doveden do iznemoglosti od nas se traži da budemo i pokusni kunići za testiranje alternativnih metoda eksploatacije. Ne želimo! Analogno bi bilo da pristanemo na testiranje neželjenih pojava alternativne medicine za bolest koju nemamo'', pišu građani načelniku, moleći ga da ne dopusti da ga se koristi kao glasnogovornika VAMOS projekta, jer, kako pišu, bez razloga načelnik gubi povjerenje i podršku građana, jer se u medijima stvara slika da je ovo borba između građana i općinske vlasti.

''Ovo nije borba između građana i općinske vlasti. Ovo je borba za zaštitu životne sredine. Ni manje ni više. Molimo vas da dalje samo inzistirate na provođenju zakona i da dopustite da svi zajedno pomognemo da se sačuva dobro koje nam svima jednako pripada i koje imamo i pravo i obvezu štititi. Trebat će nam čista voda'', poručuju građani Vareša.

Podsjetimo, od travnja ove godine u jezeru Nula u Varešu planira se vršiti testiranje prototipa bagera za podvodno rudarenje. Građanima Bosne i Hercegovine, prvenstveno Vareša VAMOS testiranje je predstavljeno kao "EU mega projekat" koji "zamrli Vareš vraća u život''.

No, stvari su upravo suprotne. Projekt VAMOS jamči zagađenje okoliša, a u Varešu se planiraju vršiti mjerenja zagađenja. Jedini razlog prijevoza robota od mjesta proizvodnje u Engleskoj do Vareša jeste prikupljanje podataka o efikasnosti stroja i razmjerima zagađenja okoliša pa VAMOS robota na dalekom putu prati i postrojenje za monitoring utjecaja na okoliš.

Web- platforma VašVareš, upozorava da su, budući se radi o sasvim novoj tehnologiji, razmjeri utjecaja na okoliš ove alternativne metode rudarenja krajnja nepoznanica i samim autorima projekta koji reklamiraju mogućnost manjeg utjecaja u odnosu na konvencionalno rudarenje zbog smanjenih vibracija i emisija prašine ali predviđaju zagađenje podzemnih voda, te upozoravaju i na mogućnost izljeva toksičnih kemikalija u vodu, te pokretanja klizišta.

Kopirati
Drag cursor here to close