Poziv na peticiju

Misteriozni bager: Nitko ne zna što donosi VAMOS projekt Varešu?

Web- platforma VašVareš, upozorava da su, budući se radi o sasvim novoj tehnologiji, razmjeri utjecaja na okoliš ove alternativne metode rudarenja krajnja nepoznanica.
Gospodarstvo / Posao | 12. 03. 2018. u 15:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Molimo vas da se uključite i da pomognete da zajedno kreiramo sadržaj zahtjeva koji ćemo kao građani i udruženja Vareša uputiti predstavnicima VAMOS projekta s ciljem zaštite okoliša i interesa građana'', navodi se u apelu vareških aktivista, koji posljednjih dana pokušavaju skrenuti pozornost javnosti na projekt o kojem se jako malo zna, a koji bi mogao ostaviti veliki trag na Vareš i BiH.

Naime, od travnja ove godine u jezeru Nula u Varešu planira se vršiti testiranje prototipa bagera za podvodno rudarenje. Građanima Bosne i Hercegovine, prvenstveno Vareša VAMOS testiranje je predstavljeno kao "EU mega projekat" koji "zamrli Vareš vraća u život".

Projekt je siguran u zagađenje

No, stvari su upravo suprotne. Projekt VAMOS jamči zagađenje okoliša, a u Varešu se planiraju vršiti mjerenja zagađenja. Jedini razlog prijevoza robota od mjesta proizvodnje u Engleskoj do Vareša jeste prikupljanje podataka o efikasnosti stroja i razmjerima zagađenja okoliša pa VAMOS robota na dalekom putu prati i postrojenje za monitoring utjecaja na okoliš

Web- platforma VašVareš, upozorava da su, budući se radi o sasvim novoj tehnologiji, razmjeri utjecaja na okoliš ove alternativne metode rudarenja krajnja nepoznanica i samim autorima projekta koji reklamiraju mogućnost manjeg utjecaja u odnosu na konvencionalno rudarenje zbog smanjenih vibracija i emisija prašine ali predviđaju zagađenje podzemnih voda, te upozoravaju i na mogućnost izljeva toksičnih kemikalija u vodu, te pokretanja klizišta.


''Čak i da se ne dogodi nikakvo prosipanje toksičnih kemikalija, što je teško vjerojatno jer se radi o prototipnom stroju koji bi se podvrgnuo jako velikom pritisku, samo kopanje rude na dnu jezera Nula dovelo bi do oslobađanja pola periodnog sustava elemenata u jezero, što bi imalo katastrofalne posljedice na vodu u jezeru Nula i rijeci Stavnji'', navodi se.

Općina ne zna za zagađenje

No, u Varešu u spomenutom projektu ne vide ništa sporno.

Ermin Musa, pomoćnik načelnika za prostorno uređenje, urbanizam privredu i financije Općine Vareš kaže za Bljesak.info kako nije informiran o detaljima i negativnostima.

''Nisam informiran. Općina je to u suradnji sa agencijom za razvoj općine. Oni su aplicirali, općina je dala suglasnost  i mi nismo nikakve suglasnosti davali kao općina. Oni su dobili suglasnost od, nazovimo, vlasnika zemljišta. Nešto sam načuo za pokretanje peticije, malo mi je to čudno. Koliko se ja razumijem, taj projekt će ispitivati stanje kvalitete vode, stanje zemljišta ispod vode'', rekao je Musa.

Na pitanje kakve ekološke posljedice može ostaviti istraživanje, rekao je kako ne zna ništa o tome.

No, prema Zakonu o vodama FBiH "vode su opće dobro i kao takve su pod posebnom zaštitom Bosne i Hercegovine, Federacije, kantona, grada i općina". Jezero Nula je vodno dobro druge kategorije, a voda i priobalni pojas širine 5 metara su vodno dobro.

VAMOS predstavljen velikim riječima

''Put od Vareša, od 'ljubavnog parka', kroz Smreku do jezera Nula također je državna svojina javno dobro – putevi'', navodi VašVareš, pa je tako nejasno o kojim vlasnicima govore iz Općine.

Jezero Nula nije kreirao samo mali potok koji se ulijeva u jezero nego i veliki broj izvora koji su otvoreni usput, duboko je više od 100m i vrlo je važan dio sistema podzemnih voda. Bilo kakvo onečišćenje jezera predstavlja opasnost zagađenja izvora pitke vode oko Vareša. Jezero Nula redovito se poribljava već dvadeset godina, a ribe su iznimno osjetljive na promjene pH vrijednosti, zamućenje i promjene sastava vode. Izvjesno je da ribe ne bi ni preživjele VAMOS testiranje ili bi naknadno trovale građane Vareša i Breze teškim metalima i kemikalijama.

Prijedlog za peticiju | VašVareš

Molimo vas da se uključite i da pomognete da zajedno kreiramo sadržaj zahtjeva koji ćemo kao građani i udruženja Vareša uputiti predstavnicima VAMOS projekta s ciljem zaštite okoliša i interesa građana. Nemamo ranije iskustvo u kreiranju sličnih zahtjeva i zaista nam treba pomoć. Hvala vam!


VAMOS je Varešanima predstavljen velikim riječima. EU mega-projekt, zaštita okoliša, najsuvremenija oprema rudarenja. No, činjenica je da VAMOS nije projekt Europske unije, nego projekt europskih proizvođača bagera koji su aplicirali i dobili sredstva iz Horizon 2020 programa Europske komisije. VAMOS nije "najsuvremenija oprema rudarenja" nego samo prototip i najneispitanija oprema rudarenja.

Iako je u pojedinim medijima prošle godine najavljeno da će projekt dignuti Vareš iz grada mrtvih, predstavnici VAMOS projekta Varešu nisu niti obećavali nikakav boljitak ali bombastičnim naslovima u domaćim medijima o "vraćanju života u zamrli Vareš" i "najsuvremenijim tehnologijama rudarenja", među Varešanima se stvorio dojam o ponovnom pokretanju rudnika i zapošljavanju, te je VAMOS sasvim pogrešno doživljen.

VašVareš, koji javnost poziva da se uključi u raspravu o ovome, navodi kako bi se realizacijom VAMOS projekta u Varešu prekršila sva opća načela Zakona o vodama FBiH.

Općina će dobiti 32.000 eura

''Pored 32.000 eura za Fondaciju jedino što bi Vareš dobio od VAMOS projekta jeste da bi poslao poruku da je nekada bio rudarski gigant, a da je sada pogodan za testiranje novih tehnologija i monitoring utjecaja na okoliš i stanovništvo pa bi se slične prilike za Vareš mogle otvoriti i u budućnosti'', navodi se.

Zanimljivo je kako ni u zaduženi za vodoprivredu u Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona nisu upoznati s ovim projektom kao ni Federalni ministarstvo okoliša i turizma.

Za projekt ne znaju ni u Agenciji za vodno područje rijeke Save.

''To što govorite meni potpuno nejasno. Jezero nula ne spada pod nadležnost Agencije. Zakon o vodama je propisao da se vode dijele u prvu i drugu kategoriju. vode kojima mi upravljamo su vode prve kategorije, precizno su navedene u zakonu, a sve druge vode su pod nadležnošću županije odnosno općina. Vode iz druge kategorije nisu naše. Ne znam da to jezero postoji'', rekla je Dilista Hrkaš, iz Ureda za odnose s javnošću Agencije za vodno područje rijeke Save.

Na stranicama VašVareš može se pronaći i informacija da je moguće kako da prijavljivanje na VAMOS projekat nije imalo loše motive nego je ''vrlo vjerojatno rezultat potpunog nerazumijevanja dokumenta iz aplikacije u kojem je jasno upozoreno na sve opasnosti VAMOS projekta'' jer su pitanja postavljenja na stranom jeziku.

Neki ekolozi tvrde kako ako ne dođe do izljeva opasnih materija ništa se strašno ne bi trebalo dogoditi ali da izvođači moraju platiti naknadu za svako zagađenje i ograničenje pristupa sadašnjim korisnicima, a potom sve vratiti u početno stanje ili barem platiti da se vraća.

Stoga bi Vareš, ako je već pristao na projekt kojeg su drugi odbili, trebao iskoristiti sva prava, a ne gledati kako netko bez ikakve odgovornosti testira nešto što se dosad nigdje nije testiralo.

Kopirati
Drag cursor here to close