Donošenje zakona

Poslodavci traže pomoć od Čovića

UPFBiH je, kako navode, već dostavio amandmane na Vladin Prijedlog zakona o doprinosima FBiH svim zastupnicima i svim zastupničkim klubovima
Gospodarstvo / Posao | 02. 10. 2019. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine zatražilo je podršku od predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića i HDZ BiH, priopćeno je u srijedu iz udruženja.

Podrška je zatražena zbog donošenje Zakona o doprinosima FBiH u kojoj će biti zakonski regulirana obaveza Vlade FBiH da se u sljedećim godinama smanjuju stope doprinosa u skladu sa rastom prihoda.

UPFBiH je, kako navode, već dostavio amandmane na Vladin Prijedlog zakona o doprinosima FBiH svim zastupnicima i svim zastupničkim klubovima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, čije je zasjedanje zakazano za 9. listopad 2019. godine.

Iz udruženja tvrde kako intenzivno komuniciraju sa svim političkim strankama u Federaciji.

''Zahvalni smo gospodinu Čoviću sa kojim razgovaramo o ključnim zakonskim rješenjima iz naše 'Inicijative 20+5+6' treći put u posljednjih mjesec dana i koji je pokazao razumijevanje za naše zahtjeve. UPFBiH intenzivno komunicira sa svim parlamentarnim političkim strankama u FBiH. Osim izmjena Zakona o doprinosima, inzistiramo na usvajanju izmjene Zakona o porezu na dobit FBiH u smislu da se reinvestiranje dobiti oslobodi plaćanja poreza na dobit, a da se oporezuje dividenda sa 10 posto. U prijedlogu Zakona o porezu na dohodak koji je predložila Vlada FBiH se oporezuje dividenda sa 10 posto, ali bez izmjena i dopuna Zakona o porezu na  dobit FBiH u skladu sa našim prijedlogom, radi se o još jednom opterećenju koje će direktno opteretiti poslodavce'', kazao je predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović.

Predsjednik HDZ BiH istaknuo je da je tema rasterećenja gospodarstva konačno stavljena na dnevni red političkih razgovora i dogovora. 

''Zahvaljujem poslodavcima na redovitoj komunikaciji koju smo uspostavili i mislimo da je to pravi put ka iznalaženju rješenja koja će u konačnici dovesti do povećanja plaća, povoljnijih uvjeta za ulaganje kako domaćih, tako i inozemnih ulagača i smanjenja sive ekonomije. Od izuzetne je važnosti dijalog između predstavnika realnog sektora na jednoj i predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti kako bi se došlo  do rješenja koja će na jednoj strani rasteretiti gospodarstvo, a na drugoj strani neće dovesti u pitanje stabilnost proračunskih prihoda i izvanproračunskih fondova'', istaknuo je Čović. 

Također, iz Upravnog odbora UPFBiH inzistiraju da se hitno formiraju koordinaciona tijela za parafiskalne namete kako na razini FBiH, tako i razini županije i općina kako bi se radilo na njihovom ukidanju ili smanjenju. Istaknuto je da u ovome trenutku u FBiH, na svim razinama vlasti ima više od 3.200 parafiskalnih nameta. 

Iz UPFBiH su, kao posebno značajno naglasili potrebu što hitnijeg usvanja izmjena i dopuna  Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH u smislu da se poslodavci rasterete plaćanja bolovanja u trajanju od 42 dana i da se taj period smanji na 15 dana, dok bi ostatak naknade za bolovanje išao na teret fondova zdravstvenog osiguranja, priopćeno je iz Udruženja poslodavaca.

Kopirati
Drag cursor here to close