UPFBiH

Poslodavci traže odgovore na inicijativu za rasterećenje gospodarstva

UPFBiH insistira na smanjenju stopa doprinosa i očekuje usvajanje takvog Zakon o doprinosima FBiH koji neće biti puka kozmetika postojećeg stanja.
Gospodarstvo / Flash | 18. 09. 2019. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine insistira na hitnom donošenju seta zakona iz oblasti javnih financija, koji će imati reformski karakter i koji će rezultirati traženim reformama u smislu značajnog rasterećenja gospodarstva i poboljšanja poslovnog ambijenta.

Suštinska reforma

Iz UPFBiH od Vlade FBiH traže da hitno provedu zaključak Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH od 10. travnja ove godine i u skupštinsku proceduru dostave izmjene i dopune ključnih reformskih zakona.

UPFBiH insistira na smanjenju stopa doprinosa i očekuje usvajanje takvog Zakon o doprinosima FBiH koji neće biti puka kozmetika postojećeg stanja, nego suštinska reforma oblasti za koju su se svi složili da je u ovome trenutku preopterećena.

''Svjesni smo da u donošenju odluka Vlada FBiH mora voditi računa o stabilnosti proračunskih prihoda i izvanproračunskih fondova. I upravo zbog toga smo i predložili da se Vlada FBiH kroz izmjene i dopune zakona obveže da će u skladu sa općim razvojem i rastom proračunskih prihoda kontinuirano raditi na smanjenju stopa doprinosa sve dok oni ne dođu na razinu od 26,5 posto, što je stopa koju poslodavci u FBiH smatraju pravom reformskom i razvojnom stopom'', ističu iz UPFBiH.

Također, smatraju kako je potrebno značajno podići neoporezivi dio plaće, uvesti poreznu olakšicu za reinvestiranje, ukinuti i smanjiti parafiskalne namete, prestati sa haračem fondova zdravstvenog osiguranja prema poslodavcima kada se govori o troškovima plaćanja bolovanja, značajno povećati minimalnu plaću i poduzeti čitav niz drugih mjera koje će poboljšati poslovni ambijent.

Proračun

''Dok se u svim zemljama regije te zemljama EU, kontinuirano radi na smanjenju javnog zahvatanja iz realnog sektora i džepova građana, kod nas se samo uvode novi i povećavaju postojeći nameti'', upozoravaju iz UPFBiH.

Napominju da je u posljednje tri godine u FBiH zabilježen rast proračunskih prihoda od 1,3 milijarde KM, ali niti jedna KM od sredstava ostvarenih rastom nije vraćena gospodarstvu. Iz Udruženja poslodavaca FBiH pozivaju Vladu i Parlament FBiH na odgovorno ponašanje, da prestanu pričati o reformama koje to nisu i da konačno počnu djelovati.

Pri tome, kako ističu, teret reformi mora biti ravnomjerno raspoređen, kako bi rezultate i dobre strane reforme osjetili svi, od proračuna izvanproračunskih fondova, poslodavaca, radnika i u konačnici građana, koje upravo pravna i financijska nestabilnost tjeraju da napuste Bosnu i Hercegovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close