Poslodavci p(r)ozivaju nadležne

Izdaju se obična bolovanja, umjesto rješenja o samoizolaciji?!

Kada sanitarni inspektor izda rješenje o samoizolaciji, teret odsustva radnika sa posla snosi država. A kada liječnik izda rješenje o bolovanju, teret plaćanja bolovanja plaća poslodavac.
Gospodarstvo / Posao | 03. 11. 2020. u 14:15 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Određeni broj članica požalio se Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine na postupanje županijskih sanitarnih inspekcija, naročito na području Sarajevske i Zeničko-dobojskoe županije.

Naime, prema njihovim tvrdnjama, sanitarni inspektori odbijaju izdavati rješenja o samoizolaciji osobama koje su pozitivne na koronavirus ili su bile u direktnom kontaktu sa zaraženim osobama i upućuju ih kod liječnika da otvore redovno bolovanje.

Tko plaća bolovanje, a tko samoizolaciju?

''Pozivamo nadležne istitucije da ustanove jesu li navodi naših pojedinih članica točni. Ukoliko se pokaže da su navodi točni, takvo postupanje smatramo neprihvatljivim jer kada sanitarni inspektor izda rješenje o samoizolaciji, teret odsustva radnika sa posla snosi država. A kada liječnik izda rješenje o bolovanju, teret plaćanja bolovanja plaća poslodavac. Tako da u uvjetima ogromnih posljedica ekonomske krize izazvane pandemijom COVID-19 koje gospodarstvenici i njihovi uposlenici u FBiH najdirektnije osjećaju ovo predstavlja još jedan dodatni namet na gospodarstvo i poslovanje. Umjesto da se koliko-toliko olakša poslovanje privrednim subjektima u ionako teškim uvjetima, nadležne institucije stalno kreriaju nova opterećenja i parafiskalne namete koji dodatno otežavaju položaj uposlenika i poslodavaca u realnom sektoru'', naglašavaju iz UPFBiH.

Iz UPFBiH podsjećaju da je npr. u Kantonu Sarajevo sredinom ožujka iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo pojašnjeno da, ukoliko se na osnovu epidemiološke procjene osobi preporuči kućna izolacija ili izda rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor, podaci se upisuju u posebnu bazu podataka, a bolovanje otvara nadležni liječnik, navodi se u priopćenju Poslodavaca.

"Troškovi bolovanja zbog preporučene izolacije i stavljanja pod zdravstveni nadzor idu na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja, na osnovu člana 42 i člana 57 Zakona o zdravstvenom osiguranju("Sl. novine FBiH", br. 30/1997, 7/2002, 70/2008, 48/2011, 100/2014 - odluka US i 36/2018)", rečeno je tada iz ZZO KS.

Briga o izoliranom djetetu

Podsjetimo, ranije smo pisali da se ni u Hercegovačko-neretvanskoj županiji ne može otvoriti bolovanje ako je dijete u samoizolaciji, jer u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Pravilniku o privremenoj spriječenosti za rad ne se predviđa njega izoliranog djeteta već samo njega bolesnog djeteta.

Valja podsjetiti i da u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u Federaciji BiH stoji da troškove kućne izolacije padaju na teret proračuna županija.

Tako bi, ako će vlast poštovati zakon, svi oni koji su zbog sumnje na virus korona ili zbog zaraženosti virusom trebali bi dobiti rješenje o izolaciji a potom i biti novčano obeštećeni za vrijeme provedeno u izolaciji.

Igra riječima

Međutim u rješenjima o izolaciji, vjerojatno kako bi se izbjeglo plaćanje građanima, navodi se kako se radi o ''liječničkom nadzoru'' što onda ne podliježe stavkama u Zakonu.

No čini se kako je državni virus uzimanja od naroda, puno jači i ubojitiji i za građane i za gospodarstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close