Odgovori DZ-u ne stižu

Samoizolacija djece i otvaranje bolovanja - još uvijek ništa nije riješeno

Već smo pisali o tome kako otvoriti bolovanje ako vam je dijete u samoizolaciji? I dalje nikako ...
Lifestyle / Zdravlje | 03. 11. 2020. u 12:06 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pitanje otvaranja bolovanja za roditelje i skrbnike čije je dijete u samoizolaciji, još uvijek nije riješeno, rečeno je za Bljesak.info iz Doma zdravlja Mostar.

Kada se propiše samoizolacija djetetu roditelji ili barem jedan od roditelja onda mora otvoriti bolovanje, za koje liječnici nemaju posebne šifre, a brojni poslodavci i nemaju sluha za ovakve slučajeve. A netko ipak mora paziti djecu. Otvaranje bolovanja roditeljima pravi velike probleme jer njega o izoliranom djetetu ne postoji u Zakonu, pa su brojni roditelji morali zagrebati stare rane i otvoriti bolovanje na neke prijašnje ili kronične probleme.

Iz Doma zdravlja Mostar su nam rekli da su u kolovozu, duboko u vrijeme godišnjih odmora i raspusta  bili na radnom sastanku sa predstavnicima ZZO HNŽ na  temu  reguliranja bolovanja roditelja koji će, ako eventualno dođe do infekcije školarca/vrtićkog djeteta, morati izostati s posla kako bi se mogli skrbiti o djetetu.

''Tada nam je objašnjeno na koji način se mijenjaju/nadopunjuju kategorije bolovanja te gdje da se obratimo uz dogovor da će i sam ZZO HNŽ tražiti reguliranje istog, što su i učinili. Poslali smo dopise na sve adrese nadležnih institucija,a odgovor smo dobili tek od nekih kako će isto staviti u proceduru, dok od nekih  odgovora do danas nismo ni dobili. Pitanje bolovanja nije riješeno'', rekli su za Bljesak.info iz Doma zdravlja Mostar.

Inače, početkom rujna glasnogovornica ZZO HNŽ-a Alenka Ban za Bljesak.info je rekla kako Zakon, na žalost, ne predviđa njegu izoliranog djeteta.

''Na žalost, Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnik o privremenoj spriječenosti za rad ne predviđaju njegu izoliranog djeteta već samo njegu bolesnog djeteta. Ova problematika izlazi čak i iz okvira obveznog zdravstvenog osiguranja. Unatoč navedenom mi smo predvidjeli ovu situaciju i reagirali prema Federalnom ministarstvu zdravstva putem Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ/K, a sve u cilju iznalaženja rješenja za ovu kategoriju osiguranika. Trenutno čekamo odgovor na dopis koji smo uputili'', pojasnila je tada Ban.

Dok svi čekaju odgovore, od neke više istance, broj bolovanja u cijeloj županiji se znantno povećao već s početkom godine, a roditelji se sami snalaze kako znaju, da zadrže posao, plaću, zdravlje i zdrav razum.

Kopirati
Drag cursor here to close