Šta sad?

Zakon kaže: Troškove kućne izolacije mora vam platiti kanton!

Prema Zakonu, kućna izolacija provodi se u svim slučajevima kada se na osnovu ocjene epidemiološke ugroženosti izoliraju članovi obitelji za koje postoji sumnja da su oboljeli od zaraznih bolesti…
Vijesti / Flash | 27. 10. 2020. u 07:25 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Troškovi kućne izolacije padaju na teret proračuna kantona'', stoji u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u Federaciji BiH.

Tako bi, ako će vlast poštovati zakon, svi oni koji su zbog sumnje na virus korona ili zbog zaraženosti virusom trebali bi dobiti rješenje o izolaciji a potom i biti novčano obeštećeni za vrijeme provedeno u izolaciji.

Prema definiciji navedenoj u Zakonu, kućna izolacija provodi se u svim slučajevima kada se na osnovu ocjene epidemiološke ugroženosti izoliraju članovi obitelji za koje postoji sumnja da su oboljeli od zaraznih bolesti, a koja se mora isključiti kliničkim i dijagnostičkim metodama.

''O kućnoj izolaciji odlučuje nadležni kantonalni ministar na osnovu epidemiološkog izvještaja nadležnog kantonalnog zavoda, uz konsultiranje stručnog ekspertnog tima nadležnog kantona u roku od 24 sata rješenjem protiv kojeg je dozvoljena žalba koja ne odlaže izvršenje. Kućna izolacija traje dok se zarazna bolest klinički i dijagnostički ne isključi'', navodi se u Zakonu.

Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju u Federaciji BiH, prema Članu 42, pravo na naknadu imaju osiguranici koji su ''izolirani kao kliconoše ili zbog pojave zaraze u njihovoj okolini''.

''Naknada plaće utvrđuje se od osnovice za naknadu koju čini plaća isplaćena osiguraniku za mjesec koji prethodi mjesecu u kojem nastupi slučaj na osnovu kojeg se stiče pravo na naknadu'', navodi se u spomenutom Zakonu.

'Kvaka' u riječi

Međutim u rješenjima o izolaciji, vjerojatno kako bi se izbjeglo plaćanje građanima, navodi se kako se radi o ''liječničkom nadzoru'' što onda ne podliježe stavkama u Zakonu.

No, liječnički nadzor, sudeći po onome što piše u rješenjima, umjesto liječnika obavljaju sami građani.

Osoba, kojoj se izdaje rješenje o izolaciji, ''dužna je, za vrijeme trajanja zdravstvenog nadzora, pratiti svoje zdravstveno stanje, osobno telefonskim putem javljati zdravstvenoj ustanovi Doma zdravlja te u tom vremenu ne izlaziti na javna mjesta, ne primati posjetitelje, ne napuštati prostor u kojem boravi niti na bilo koji način ugroziti zdravlje drugih ljudi''.

Kopirati
Drag cursor here to close