Kazne

Porezna uprava FBiH pozvala porezne obveznike da prijave radnike

Osim novčane kazne počinitelju prekršaja može biti izrečena i zabrana vršenja djelatnosti u periodu do šest mjeseci radi sprečavanja budućeg činjenja prekršaja.
Gospodarstvo / Novac | 18. 05. 2020. u 14:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porezna uprava FBiH najavila je da će od 21. svinja 2020. na cijelom područuju FBiH provoditi intenzivne kontrole - brze akcije radi provjere jesu li radnici prijavljeni, izdaju li se računi i obavlja li se djelatnost na osnovu izvršene registracije kod nadležnog organa.

Visoke kazne

U vezi sa planiranim kontrolama podsjećaju da je Zakonom o jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa propisano da je poslodavac dužan prijaviti zaposlenika najkasnije dan prije nego što zaposlenik počne raditi.

U slučaju neprijavljivanja radnika za poslodavca - pravnu osobu je propisana novčana kazna od 5.000 do 100.000 KM, i za odgovornu osobu u pravnom licu novčana kazna od 3.000 do 20.000 KM, za poduzetnika je propisana novčana kazna od 2.000 do 20.000 KM.

Osim novčane kazne počinitelju prekršaja može biti izrečena i zabrana vršenja djelatnosti u periodu do šest mjeseci radi sprečavanja budućeg činjenja prekršaja.

Također, Zakonom o Poreznoj upravi FBiH za neizdavanje računa ili obavljanje djelatnosti bez rješenja za rad, za poslodavca - pravnu osobu propisana je novčana kazna od 3.000 do 30.000 KM, za odgovornu osobu u pravnom licu novčana kazna od 500 do 3.000 KM i za fizičku osobu novčana kazna od 500 do 5.000 KM.

Ispunjavanje obveza

Iz Uprave ističu da će u svim slučajevima ukoliko inspektori utvrde obavljanje djelatnosti bez dozvole, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnih uređaja, da se posluje s robom kojoj se ne zna porijeklo, biti izvršeno pečaćenje poslovnih objekata.

Poslovni objekti koji zbog utvrđenih nepravilnosti budu zapečaćeni u tijeku inspekcijskog nadzora, zbog nastale situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19 i smanjenog broja inspektora, neće po otklanjanju utvrđenih nepravilnosti biti brzo otpečaćeni kao što je to bio slučaj do sada.

''S obzirom da Poreznoj upravi FBiH nije cilj kažnjavanje već razvoj transparentnih i partnerskih odnosa, cilj nam je da svaki porezni obveznik ispunjava svoje obveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika, zato vas pozivamo da prije naših kontrola koje počinju 21. svibnja 2020. prijavite svakog radnika i da svoje poslovanje uskladite sa važećim propisima. Vaš teško zarađeni novac koristite za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj i isplatu plaća zaposlenicima, a ne na plaćanje kazni'', kaže se u priopćenju iz Porezne uprave FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close