To, kao nismo znali?

Oni na jaslama ne žele štedjeti

Dom naroda PSBiH - Odbijeno nekoliko zakona koji predviđaju mjere štednje
Gospodarstvo / Novac | 01. 09. 2020. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu na današnjoj sjednici usvojili Prijedlog zakona o izvanrednim mjerama štednje u institucijama uslijed pandemije novog koronavirusa.

Ne žele se odreći regresa, naknada, nagrada...

Tim zakonskim prijedlogom predviđeno je da se u institucijama BiH zabrani korištenje sredstava za reprezentacije do kraja ove godine, da se ukine pravo na regres, jubilarne nagrade, te naknade za obrazovanje i stručno usavršavanje.

Prijedlog zakona podrazumijeva i da se svim dužnosnicima i zamjenicima do kraja 2020. godine ukine stimulacija, topli obrok, naknada za prekovremeni rad, noćni rad i rad u vrijeme praznika, kao i naknada za odvojeni život, službeno putovanje, prijevoz, te otpremnine za odlazak u mirovinu.

Izaslanici su, naime, prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije na to zakonsko rješenje, kao i na Prijedlog zakona o obaveznim doprinosima dužnosnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije, što znači da ni taj prijedlog nije prihvaćen.

Ne žele nam ''vratiti' ni 20 posto

Taj prijedlog zakona predviđao je da dužnosnici izdvajaju 20 posto od plate u posebni fond za borbu protiv koronavirusa.

Izaslanici su odbili i izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Zastupnički dom, a kojim je predviđeno ograničavanje visina otpremnine na 12 prosječnih plata u BiH. Time bi minimalni iznos otpremnine ostao kao i do sada 5.364 KM, ali bi se maksimalni iznos otpremnine ograničio na 10.728 KM.

Nakon ovakvog ishoda na sjednici, izaslanik Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija - SDP) kazao je da su sve mjere štednje odbijene te je pozvao Vijeće ministara da na drugi način dostavi nove mjere štednje na državnoj razini.

Populizam ili sramota

''Kako smijete tako glasovati, je li moguće da u ovakvoj socijalno-ekonomskoj situaciji, u vrijeme pandemije i kada ljudi ostaju bez posla, odbijate sve prijedloge bilo kakvih mjera. To ne samo da nije politički korektno, to nije moralno prema građanima '', smatra državni izaslanik.

Izaslanica Kluba Hrvata Marina Pendeš (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) ocijenila je da su u pitanju populistički zakoni te da nije jasno precizirano gdje će sredstva biti usmjerena.

''Znam da je ovo izborna godina, ali nikada neće dobiti moj glas kada je u pitanju populizam'', istaknula je Pendeš, dodajući da je HDZ poduzeo sve mjere u općinama i županijama gdje ta stranka ima dužnosnike.

Izaslanici nisu prihvatili ni zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, kao ni Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima.

Kopirati
Drag cursor here to close