Čekanje

Srbija provjerava 'sumnje' u svinjsku kugu

Pojava svinje kuge u Srbiji nije potvrđena, radi se o sumnji i očekuju se službeni rezultati referentnog laboratorija u Madridu.
Gospodarstvo / Flash | 12. 08. 2019. u 16:06 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijansko ministarstvo poljoprivrede opovrgnulo je u ponedjeljak medijska izvješća da je u Srbiji potvrđeno prisutnost afričke svinjske kuge, ali je istaknulo da je se sumnjivi slučajevi provjeravaju.

Čekaju se rezultati

Pojava svinje kuge u Srbiji nije potvrđena, radi se o sumnji i očekuju se službeni rezultati referentnog laboratorija u Madridu, rekli su u srbijanskom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje prenosi Hina.

Potvrdili su da je BiH uvela privremenu mjeru zabrane uvoza svinjskog mesa iz Srbije.

Agencija Reuters objavila je u ponedjeljak, pozivajući se na Svjetsku organizaciju za zdravlje životinja (OIE) sa sjedištem u Parizu, da je Srbija prijavila četiri slučaja za koje se sumnja da je riječ o svinjskoj kugi kod domaćih svinja.

Tri slučaja su registrirana u okolici Beograda, a jedan u podunavskom okrugu, navodi OEI, citirajući izvješće srbijanskog Ministarstva poljoprivrede.

Po navodima agencije, sedam svinja je uginulo, a 114 ih je eutanazirano.

Hitni izazov

Afrička kuga svinja zarazna je i neizlječiva bolest životinja za koju ne postoje cjepivo i lijek, ali nije opasna za ljude.

Poslije vijesti o pojavi afričke svinjske groznice u istočnoj Europi, izvršna vlast Europske unije prošlog tjedna tu je bolest nazvala "hitnim izazovom".

''Mjere za prevenciju afričke svinjske kuge svode se na higijenu te što manje kontakata među životinjama i ljudima sa drugih farmi'', rekao je tajnik Udruge za stočarstvo u Gospodarskoj komori Srbije (PKS) Nenad Budimović.

''Afrička kuga svinja nije opasna za ljude, ali spada u jaku ekonomsku bolest kod životinja i zbog ekonomskih šteta vrlo je bitno da se poduzmu sve mjere za sprečavanje i nastanak te bolesti'', dodao je.

Srbijansko ministarstvo objavilo je na svojoj internetskoj stranici detaljne obavjesti, uputstva i priručnike te pravilnike o mjerama za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorjenjivanje te zarazne bolesti.

Kopirati
Drag cursor here to close