Prevencija

Pojačane mjere na bh. granicama zbog afričke svinjske kuge

Primjenjuju se mjere za sprječavanje unošenja afričke svinjske kuge
Vijesti / Flash | 28. 03. 2019. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za veterinarstvo BiH će u suradnji s ostalim nadležnim graničnim službama BiH nastaviti aktivnosti praćenja i prevencije unošenja afričke kuge svinja na područje Bosne i Hercegovine, primjenjujući pojačane mjere na granici prema zemljama u kojima je registrirana ova bolest.

O pojavi i širenju ove bolesti te poduzimanju daljnjih mjera redovno će, putem Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, obavještavati Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

U BiH ostaje na snazi Odluka o zabrani uvoza i provoza određenih pošiljki u Bosnu i Hercegovinu radi sprječavanja unošenja afričke svinjske kuge, koja se redovno dopunjava uputama za pojedine zemlje i regije u ovisnosti od epidemiološke situacije,priopćeno je iz Vijeća ministara.

Iako ova bolest nikada nije registrirana u BiH, njeno širenje u proteklih nekoliko godina na područja Europe i regije ukazuje da bolest prijeti kako Bosni i Hercegovini, tako i susjednim zemljama.

Bolest prenose divlje svinje, ali i nedovoljno termički obrađeni proizvodi sa svinjskim mesom. Ne prenosi se na ljude ali izaziva ekonomske štete, budući da ograničavanje izvoza negativno utječe i na međunarodnu trgovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close