Problem s vodom

Peticija Vodovodu Mostar: Tražit ćemo i ostavke, netko treba odgovarati

''Tražimo da nam kažu kakvo je trenutno stanje na terenu, uzrok i rješenje problemu sa vodom. Tražimo zatvaranje naših bazena dok ih ne stave u tehnički ispravno stanje i na kraju tražimo krivca, odnosno nekog tko bi trebao odgovarati''
Gospodarstvo / Flash | 26. 07. 2018. u 09:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mještani mostarskih naselja Salakovac, Prigrađani i Podgorani kao rezultat nezadovoljstva i revolta zbog, kako navode, višemjesečnog ignorantskog odnosa Vodovoda i nadležnih službi zbog zagađenosti vode, na sastanku održanom u srijedu 25.srpnja, potpisali su peticiju kojom traže rezultate analize vode te uzroke zagađenosti.

''Tražimo da nam kažu kakvo je trenutno stanje na terenu, uzrok i rješenje problema s vodom. Tražimo zatvaranje naših bazena dok ih ne stave u tehnički ispravno stanje i na kraju tražimo krivca, odnosno nekog tko bi trebao odgovarati za nastalo stanje sa zagađenjem u našim naseljima'', poručio je jedan od mještana Prigrađana.

Peticiju s oko 300 potpisa podnijet će Vodovodu Mostar, te će u krajnjem slučaju tražiti i kaznenu odgovornost te smjenu direktora ovog poduzeća, jer kako navode, 'za ovo netko treba odgovarat'.

''Išli smo u Mjesnu zajednicu, odgovora nema, išli smo u Vodovod ne daju nam ništa, kao ni Zavod za javno zdravstvo. Podneseš zahtjev Inspekciji da izađe na teren oni ti kažu da je voda ispravna. Onda odjednom kažu voda tehnički neispravna, a nitko da objasni ni zašto ni kako. Prvi put kad smo odnijeli nalaz rekli nam 's njom ni ruke prati ne smiješ', u Zavodu za javno zdravstvo kažu 'ova voda se ne smije davati ni stoci',  a nitko ne da službenog nalaza, nit ga izgleda smije dati'', rekao je jedan od mještana na sastanku koji je održan u Podgoranima.

Foto: Bljesak.info / Nezadovoljni mještani na skupu u Podgoranima zbog neispravne vode 

Na ovaj sastanak  mještani mostarskih naselja pozvali su i odgovorne iz Vodovoda i grada Mostara, no nitko se, kako govore, nije udostojao doći.

Podsjećamo, rezultati analize vode u mostarskim naseljima Salakovac, Prigrađani i Podgorani pokazali su kako voda nije higijenski ispravna, te je Sanitarna inspekcija Grada Mostara poduzela hitne mjere po kojima Vodovod Mostar treba isključiti vodu u ovim naseljima, iako su iz Vodovoda ranije tvrdili suprotno, odnosno da je voda ispravna.

''Uočeni su određeni nedostaci što se tiče mikrobiologije, te smo nakon dobivanja rezultata analize poduzeli hitne mjere prema kojima smo Vodovodu Mostar naložili da u roku od jednog dana isključe vodu'', rekla je ranije za Bljesak.info Kemija Srko, inspektorica Općinske inspekcije Grada Mostara.

Srko nije željela komentirati detalje analize, te ranije navode o postojanju određenih fekalnih bakterija kao i bakterije Escherichia coli, te je istaknula kako će Vodovod osigurati pitku vodu, dok se cijela ova situacija ne riješi.

''Vodovod Mostar, prema rješenju koje je naložila Općinska inspekcija, treba mještanima osigurati cisterne s ispravnom vodom sve dok se ne riješi ova situacija. Mi ćemo sa županijskim Zavodom za zdravstvenu zaštitu i sa Vodovodom Mostar ponovno uzeti uzorke sa svih točaka s kojih se vrši opskrba te ćemo uraditi i dodatne analize u Sarajevu'', rekla je Srko i dodala kako bi rezultati trebali biti gotovi do kraja ovog tjedna. Rezultati analize su, kako je i ranije potvrđeno portalu Bljesak.info, pokazali kako voda u naseljima Salakovac, Prigrađani i Podgorani nije ispravna, odnosno da nije za piće, no do detaljne analize, unatoč svakodnevnim pozivima novinara i mještana ovih naselja, nismo ranije mogli doći.

Kopirati
Drag cursor here to close