Mostarska naselja

Mještani u potrazi za rezultatima analize: 'Plaćamo ih da nas truju'

''U Vodovodu kao ni u Zavodu za javno zdravstvo nismo uspjeli doći do rezultata analize koju su radili prošli tjedan, kao da nešto kriju'', komentira zabrinuto mještanin i dodaje kako su mu samo kratko poručili da 'ne kupa djecu u takvoj vodi'.
Gospodarstvo / Flash | 17. 07. 2018. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nakon analize koja je rađena prošli tjedan rečeno nam je kako je u vodi koju smo pili pronađena bakterija Escherichia coli kao i neke fekalne bakterije, ali da nam službeno još ništa ne mogu potvrditi jer bez direktora Zavoda za javno zdravstvo nisu ovlašteni davati nikakve informacije'', govori za Bljesak.info jedan od mještana mostarskog naselja Podgorani koji bezuspješno pokušavaju doći do rezultata analize o ispravnosti vode, koja je u prošlom tjednu rađena u ovom naselju.

Rezultati su, kako je i ranije potvrđeno portalu Bljesak.info, pokazali kako voda u naseljima Salakovac, Prigrađani i Podgorani nije ispravna, odnosno da nije za piće, no do detaljne analize, ni mi, kao ni mještani ovih naselja, nismo uspjeli doći.

'Nemojte kupati djecu u takvoj vodi'

''U Vodovodu kao ni u Zavodu za javno zdravstvo nismo uspjeli doći do rezultata analize koju su radili prošli tjedan, kao da nešto kriju'', komentira zabrinuto mještanin i dodaje kako su mu samo kratko poručili da 'ne kupa djecu u takvoj vodi'. Savjet je, kako dodaje mještanin, stigao prekasno, jer se na leđima njegovog djeteta pojavio osip.

Zavod za javno zdravstvo HNŽ u prošlom je tjednu, analizom koja je rađena u ponedjeljak 9.srpnja, došao do rezultata kako voda nije ispravna za piće. Iz Vodovoda Mostar je portalu Bljesak.info u srijedu 11. srpnja potvrđeno da je voda ispravna za piće, te da, iako su mještani tvrdili da uz specifičnu boju, voda ima i neugodan miris (kao kanalizacija,op.a.), nema razloga za brigu. U petak 13. srpnja, iz Vodovoda su rekli suprotno, odnosno da voda ipak nije ispravna za piće.

Rezultati analize koji pokazuju da je voda neispravna za piće stigli su u četvrtak, kako nam je tada potvrđeno iz Vodovoda, a oni su mještane obavijestili na način da su tu informaciju objavili na službenim stranicama Vodovoda i poslali u sjedište Područnog ureda Sjever.

Mještanima ni tada, kao ni dan danas, kako govore, nitko nije ponudio nikakvu informaciju.

'Plaćamo ih da nas truju'

''Izgleda da ih plaćamo da nas truju'', kratko je komentirao jedan od mještana Podgorana.

Kako nam je potvrđeno, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo u suradnji s djelatnicima Vodovoda, su na terenu, u procesu uzimanja novih uzoraka.

''Ne bih komentirao glasine oko postojanja bakterije Escherichia coli kao ni bilo što drugo. Uzorci koje ćemo uzeti danas, a koje će ispitati u Zavodu za javno zdravstvo, pokazat će valjane rezultate i ja bih vam savjetovao da sačekate njih. Zasada je pozitivno što se nitko od mještana ne žali na bilo kakve probavne tegobe te i to pokazuje da nema potrebe podizati paniku oko cijele priče'', rekao je za Bljesak.info Dženan Šabanović rukovoditelj Sektora proizvodnje i distribucije vode Vodovoda Mostar.

Sličan odgovor dobili smo i u Zavodu za javno zdravstvo,  u kojem nam je direktor, kratko preko tajnice, poručio da sačekamo nove rezultate analize.

Analiza će biti gotova nakon 48 sati, hoće li nama, kao i mještanima ovih naselja, rezultati biti dostupni, ostaje za vidjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close