(ne)suglasnost među entitetima

Niže cijene roaminga: Unutar BiH mogao bi nastati problem

BiH treba dogovor za niže cijene roaminga
Gospodarstvo / Flash | 19. 02. 2019. u 19:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Ilustracija

Na drugom Digitalnom summitu zemalja zapadnog Balkana, koji se početkom travnja održava u Beogradu, trebalo bi da bude potpisan regionalni sporazum o roamingu, koji podrazumijeva postepeno smanjenje cijena roaminga do potpunog ukidanja, koje je planirano 2021. godine.

Inače, Europskoj uniji bilo je potrebno oko deset godina da u potpunosti ukine roaming u zemljama članicama, tako da je plan da se do 2021. godine ukine plaćanje roaminga u zemljama zapadnog Balkana poprilično ambiciozan.

Unutar BiH mogao bi nastati problem

Tatjana Matić, državna tajnicau Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, rekla je da je Nacrt sporazuma o smanjenju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regiji zapadnog Balkana usuglašen i da definira, između ostalog, reguliranje maloprodajnih i veleprodajnih cijena.

Potpisivanje ovog sporazuma dogovoreno je na ministarskom radnom ručku, koji je prije nekoliko dana održan u Skoplju, a na kojem su sudjelovala izaslanstva Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Grčke, kao i dužnosnici Vijeća za regionalnu suradnju i europski tajnik za digitalnu ekonomiju.

I pored toga što je praktično dogovoreno potpisivanje sporazuma, unutar BiH mogao bi nastati problem s obzirom na to da on nije u potpunosti usuglašen između entiteta. Naime, o njemu se priča već godinama i Vlada Republike Srpske dala je suglasnost na sporazum o sniženju cijena usluga roaminga u ožujku 2018. godine, međutim tada se tekst odnosio samo na BiH, Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju.

Kompleksna materija

"Sada se govori o zemljama zapadnog Balkana s Albanijom i Kosovom, a taj sporazum nismo dobivali na uvid i mišljenje. Kao što smo rekli i ranije, riječ je o kompleksnoj materiji i potrebno je prije potpisivanja sagledati sve tehničke i komercijalne aspekte, kao i financijske efekte", rekli su za Nezavisne novine u Ministarstvu prometa i veza RS, dodajući da u tu priču treba uključiti i operatere te da je za uspješnu realizaciju neophodno uskladiti i regulatorne mjere.

I pored toga što priča o ukidanju roaminga u zemljama regije traje već godinama, ona je na određeni način službeno započela u srpnju 2018. u Sofiji, kada je Europska komisija i pokrenula Digitalnu agendu za zapadni Balkan, i tada su u cijelu priču uključeni i Albanija i Kosovo. Tada je zaključeno da je digitalna infrastruktura ključna za uvođenje širokopojasnih mreža, da će se povećavati cyber sigurnost, povjerenje i digitalizacija industrije, zatim jačati digitalne privrede i društvo te poticati istraživanje i inovacije.


Kopirati
Drag cursor here to close