RCC

Novi sporazum o roamingu je u interesu ekonomije, politike i građana

Druga runda pregovora o novom regionalnom sporazumu o roamingu
Gospodarstvo / Flash | 24. 01. 2019. u 16:42 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Druga runda pregovora o novom regionalnom sporazumu o roamingu za zapadni Balkan, koju je organiziralo Vijeće za regionalnu suradnju (RCC), održava se danas u Briselu.

Obraćajući se sudionicima sastanka, generalna tajnica Vijeća Majlinda Bregu naglasila je da je u interesu ekonomija, građana i političara da se što prije finalizira regionalni sporazum o roamingu kojim će se do lipnja 2019. dodatno smanjiti troškovi roaminga i utrti put ka 'roamingu kao kod kuće' tj. trošku roaminga 0, u 2021. godini.

''Ako želimo da ljudi prepoznaju stvarni utjecaj naših napora na promociji regionalne suradnje, onda ovaj sporazum trebamo potpisati u aprilu. To je logika europskog jedinstvenog tržišta bez granica uspostavljenog prije više od pedeset godina, a to bi trebao biti i konkretan rezultat rada Vijeća za regionalnu suradnju. 'Roaming kao kod kuće' znači utjecaj na međuljudske veze među građanima šest ekonomija Zapadnog Balkana, koji teže beneficijama koje imaju obični građani EU'', kazala je Bregu.

Europskoj uniji je trebalo 10 godina da uvede koncept 'roaminga kao kod kuće', pa zato treba pohvaliti ekonomije zapadnog Balkana zbog ambicije i hrabrosti da se ovaj proces završi za skoro 2,5 godine. Novi regionalni sporazum o roamingu ne samo da ima veoma važnu simboličku vrijednost za region, jer prati usklađivanje s EU, već njegova vrijednost leži i u činjenici da će značiti direktan i trenutan utjecaj, donijeti korist i uštedu za sve građane zapadnog Balkana.

Potpisivanjem sporazuma ove godine, građani će prilikom putovanja biti povezani bez straha od povećanja troškova putovanja. Izračunato je da je trošak roaminga nekada veći od troškova samog putovanja.

S novim regionalnim sporazumom o roamingu od srpnja 2021. godine neće biti nikakvih dodatnih troškova roaminga za sve krajnje korisnike u ekonomijama zapadnog Balkana, a građani će plaćati redovne cijene kao da ove usluge koriste kod kuće, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu suradnju (RCC).

Kopirati
Drag cursor here to close