Od ljeta 2021.

Uskoro bez roaminga

Povjerenica Gabriel je potvrdila da kada ekonomije iz regije postignu novi sporazum o cijenama rominga Europska unija če biti spremna sa smanjivanjem cijena rominga sa Zapadnim Balkanom
Gospodarstvo / Flash | 18. 02. 2019. u 17:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalna tajnica Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu danas se u Skoplju sastala s europskom povjerenicom za digitalnu ekonomiju i društvo Mariyom Gabriel. 

Bregu i Gabriel su razgovarale o novom regionalnom sporazumu o romingu za Zapadni Balkan koji se finalizira i koji će regiji donijeti nula troškova rominga do ljeta 2021., priopćeno je iz Vijeća za regionalnu suradnju.

Povjerenica Gabriel je potvrdila da kada ekonomije iz regije postignu novi sporazum o cijenama rominga Europska unija če biti spremna sa smanjivanjem cijena rominga sa Zapadnim Balkanom od srpanj ove godine. 

Generalna tajnica Bregu i povjerenica Gabriel razgovarale su i o regionalnom portalu za istraživanja i razvoj koji je usko povezan s portalima otvorenih podataka šest ekonomija Zapadnog Balkana kao osnove za dodatne regionalne projekte i potrebna rješenja kao što su interoperabilna rješenja za javne uprave, privredne subjekte i građane, kao i o jačoj regionalnoj suradnji u oblasti kibernetičke sigurnosti te uspostavljanju regionalnog centra za edukaciju i istraživanja.

Još jedna tema o kojoj su se Bregu i Gabriel usuglasile da se na njoj radi jesu žene i digitalizacija na Zapadnom Balkanu.

Vijeće za regionalnu suradnju je, sa svoje strane, spremno pomoći regiji da uloži veće napore i sudjeluje u programima Europske unije otvorenim za Zapadni Balkan kao što su Europski tjedan kodiranja, program pripravništva "Digitalna prilika", mreža stručnih ureda za uvođenje širokopojasnog pristupa internetu, program interoperabilnih rješenja za javne uprave, poduzetnike i građane ISA2 i lanci blokova EU.  

Na poziv domaćina, ministra za informacijsko društvo i upravu Sjeverne Makedonije Damjana Mančevskog, glavne tajnice Bregu nazočila je službenom otvaranju tehnološkog akceleratora za mlade poduzetnike i inovatore i promociji znanstveno-tehnološkog parka u nazočnosti premijera Zorana Zaeva, povjerenice Gabriel i ministara zaduženih za informacijske i komunikaciejske tehnologije iz regije, navodi se u priopćenju

Kopirati
Drag cursor here to close