Radionica u Širokom Brijegu

Jurilj: Želimo ŽZH pozicionirati kao specifičan lokalni brend

Današnja je radionica nastavak aktivnosti u okviru projekta ''Razvoj i diversifikacija turističke ponude u ŽZH'', a sve s ciljem pristupanja što kvalitetnijoj izradi Plana razvoja turizma ŽZH.
Gospodarstvo / Flash | 09. 01. 2019. u 16:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U širokobriješkom hotelu Park u srijedu je održana radionica ''Kulturna i povijesna baština kao dio turističke ponude'' koju je organizirao Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.

Radionica, kojoj je nazočilo pedesetak zainteresiranih predstavnika javnoga, privatnoga i nevladinoga sektora, ponudila je neke od odgovora na pitanja kako lokalnu zajednicu aktivirati u namjenskoj upotrebi baštine koja bi išla u smjeru zadovoljavanja potreba lokalnoga stanovništva.

''Želimo Županiju Zapadnohercegovačku pozicionirati kao specifičan lokalni brend u cjelokupnu ponudu Hercegovine kao turističke regije, ali i cijele Bosne i Hercegovine. U tom segmentu pokrenuli smo jedan proces izrade Plana razvoja turizma Županije Zapadnohercegovačke u suradnji s Institutom za turizam iz Republike Hrvatske i pojedinačno s određenim stručnjacima iz pojedinih turističkih segmenata'', istaknuo je Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.

Foto: Bljesak.info / Ivan Jurilj

U okviru radionice raspravljalo se o kulturnoj i povijesnoj baštini kao dijelu turističke ponude, odnosno načinima kako baštinu učiniti vidljivom i prepoznatljivom, tako da se ni na koji način ne ugrozi njezino očuvanje.

''U interpretaciji kulturno-povijesne baštine ne smijemo ići previše u detalje, ali moramo voditi računa o tome kako je riječ jednom dijelu šire cjeline. Važno je znati kako se ne može jednako interpretirati za djecu i za odrasle. Naime, svaki tekst koji smo napisali u muzeju ili na oznaci neke kulturne ili povijesne baštine mora biti pisan kao za dvanaestogodišnjaka''', naglasila je Dragana Lucija Ratković Aydemir, stručnjakinja u području interpretacije baštine, kulturnog turizma i menadžmenta koja je predvodila današnju radionicu.

Foto: Bljesak.info / Dragana Lucija Ratković Aydemir

Ona je direktorica tvrtke za savjetovanje i upravljanje u kulturi i turizmu ”Muze” d.o.o. Zagreb koja od svog osnutka 2005. godine djeluje kao stručni suradnik i konzultant u više od 60 raznovrsnih projekata strateškog i interpretacijskog planiranja, oblikovanja, izrade dokumentacije, izgradnje ili uređenja infrastrukture za interpretaciju baštine poput interpretacijskih centara, muzeja, kulturnih i tematskih ruta, parkovnih atrakcija i tematskih igrališta te kreiranja cjelovitih identiteta destinacija i mikrodestinacija temeljenih na interpretaciji baštine i njezinoj prezentaciji na inovativan i kreativan način.

Foto: Bljesak.info /  Radionica ''Kulturna i povijesna baština kao dio turističke ponude'' 

Podsjećamo, današnja je radionica nastavak aktivnosti u okviru projekta ''Razvoj i diversifikacija turističke ponude u Županiji Zapadnohercegovačkoj'', a sve s ciljem pristupanja što kvalitetnijoj izradi Plana razvoja turizma Županije Zapadnohercegovačke.

Kopirati
Drag cursor here to close