Radionica u Širokom Brijegu

Jurilj: Želimo ŽZH pozicionirati kao specifičan lokalni brend

Današnja je radionica nastavak aktivnosti u okviru projekta ''Razvoj i diversifikacija turističke ponude u ŽZH'', a sve s ciljem pristupanja što kvalitetnijoj izradi Plana razvoja turizma ŽZH.
Gospodarstvo / Flash | 09. 01. 2019. u 16:45 Bljesak.info
Kopirati

U širokobriješkom hotelu Park u srijedu je održana radionica ''Kulturna i povijesna baština kao dio turističke ponude'' koju je organizirao Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radionica, kojoj je nazočilo pedesetak zainteresiranih predstavnika javnoga, privatnoga i nevladinoga sektora, ponudila je neke od odgovora na pitanja kako lokalnu zajednicu aktivirati u namjenskoj upotrebi baštine koja bi išla u smjeru zadovoljavanja potreba lokalnoga stanovništva.

''Želimo Županiju Zapadnohercegovačku pozicionirati kao specifičan lokalni brend u cjelokupnu ponudu Hercegovine kao turističke regije, ali i cijele Bosne i Hercegovine. U tom segmentu pokrenuli smo jedan proces izrade Plana razvoja turizma Županije Zapadnohercegovačke u suradnji s Institutom za turizam iz Republike Hrvatske i pojedinačno s određenim stručnjacima iz pojedinih turističkih segmenata'', istaknuo je Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.

Foto: Bljesak.info / Ivan Jurilj

U okviru radionice raspravljalo se o kulturnoj i povijesnoj baštini kao dijelu turističke ponude, odnosno načinima kako baštinu učiniti vidljivom i prepoznatljivom, tako da se ni na koji način ne ugrozi njezino očuvanje.

''U interpretaciji kulturno-povijesne baštine ne smijemo ići previše u detalje, ali moramo voditi računa o tome kako je riječ jednom dijelu šire cjeline. Važno je znati kako se ne može jednako interpretirati za djecu i za odrasle. Naime, svaki tekst koji smo napisali u muzeju ili na oznaci neke kulturne ili povijesne baštine mora biti pisan kao za dvanaestogodišnjaka''', naglasila je Dragana Lucija Ratković Aydemir, stručnjakinja u području interpretacije baštine, kulturnog turizma i menadžmenta koja je predvodila današnju radionicu.

Foto: Bljesak.info / Dragana Lucija Ratković Aydemir

Ona je direktorica tvrtke za savjetovanje i upravljanje u kulturi i turizmu ”Muze” d.o.o. Zagreb koja od svog osnutka 2005. godine djeluje kao stručni suradnik i konzultant u više od 60 raznovrsnih projekata strateškog i interpretacijskog planiranja, oblikovanja, izrade dokumentacije, izgradnje ili uređenja infrastrukture za interpretaciju baštine poput interpretacijskih centara, muzeja, kulturnih i tematskih ruta, parkovnih atrakcija i tematskih igrališta te kreiranja cjelovitih identiteta destinacija i mikrodestinacija temeljenih na interpretaciji baštine i njezinoj prezentaciji na inovativan i kreativan način.

Foto: Bljesak.info /  Radionica ''Kulturna i povijesna baština kao dio turističke ponude'' 

Podsjećamo, današnja je radionica nastavak aktivnosti u okviru projekta ''Razvoj i diversifikacija turističke ponude u Županiji Zapadnohercegovačkoj'', a sve s ciljem pristupanja što kvalitetnijoj izradi Plana razvoja turizma Županije Zapadnohercegovačke.

Kopirati