Ured Vlade ŽZH za europske integracije

Županija Zapadnohercegovačka sudjelovala na Europskom tjednu regija i gradova

Cilj sudjelovanja predstavnica Ureda Vlade ŽZH za europske integracije na Europskom tjednu regija i gradova u Bruxellesu bio je upoznavanje brojnih sudionika iz drugih država sa ŽZH.
Vijesti / Flash | 15. 10. 2018. u 19:20 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnice Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije sudjelovale su na najvećoj europskoj manifestaciji posvećenoj regionalnoj suradnji — Europskom tjednu regija i gradova, koja se održala od 8. do 11. listopada ove godine u organizaciji Europskog odbora regija i Glavne uprave Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku.

Europski tjedan regija i gradova je četverodnevna manifestacija koja se jednom godišnje održava u Bruxellesu i tijekom koje se razmjenjuju primjeri dobre prakse, iskustva i znanja u području regionalnog razvoja. Europski tjedan regija i gradova najveći je europski javni događaj te vrste, platforma za političku komunikaciju o razvoju kohezijske politike EU-a koja doprinosi podizanju svijesti donositelja odluka o važnosti regija i gradova u procesu oblikovanja politika EU-a.

Ovaj događaj svake godine okuplja na tisuće sudionika iz lokalnih, regionalnih i europskih uprava, kao i znanstvenike i stručnjake koji raspravljaju i razmjenjuju stajališta o različitim aspektima kohezijske politike na više od 170 radionica, seminara, diskusija i neformalnih sastanaka.

Iz Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije na ovom događaju sudjelovale su Vesna Hrsto, Ana Soldo i Ljubica Vranjković gdje su na različitim tematski koncipiranim radionicama imale priliku čuti više detalja o trenutnim pravcima razvoja regionalnih politika, programima prekogranične suradnje, poduzetništvu te kohezijskoj politici nakon 2020. godine.

Foto: Ured Vlade ŽZH za europske integracije / ŽZH sudjelovala na Europskom tjednu regija i gradova

Pored službenog dijela događaja predstavnice Ureda susrele su se s veleposlanicom Lidijom Topić-Bouwen te je na taj način upoznale s aktivnostima i planovima za budućnost u smislu europskih integracija. Veleposlanica je izrazila nadu da će se dobri i prijateljski bilateralni odnosi BiH i Belgije nastaviti razvijati.

Također, posjetile su i Europski parlament te su tom prilikom porazgovarale i sa zastupnicama Željanom Zovko i Ivanom Maletić i detaljnije ih upoznale s aktivnostima koje Županija Zapadnohercegovačka provodi u području europskih integracija, razvoja i provedbe projekata u okviru fondova dostupnih BiH na korištenje.

Posebno su naglašene mogućnosti financiranja projekata odnosno rješavanja problema predfinanciranja i sufinanciranja projekata unutar Interreg programa. Zastupnice su izrazile zadovoljstvo posjetom te punu podršku Bosni i Hercegovini u području europskih integracija, ali i istaknule da će u skladu sa svojim nadležnostima imati zadovoljstvo pomoći i surađivati s našim institucijama.

Cilj sudjelovanja predstavnica Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije na Europskom tjednu regija i gradova u Bruxellesu bio je upoznavanje brojnih sudionika iz drugih država sa Županijom Zapadnohercegovačkom, odnosno s karakteristikama po kojima je županija poznata, uspostavljanje međusobne suradnje i umrežavanje, priopćeno je iz Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close