Prosvjednici idu do kraja?!

Grad nije pristao na premještanje i zatvaranje deponije, blokada nastavljena

Glavni razlog zbog kojeg nije postignut dogovor je to što prosvjednici nisu dobili obećanje da će deponija u idućih godinu dana biti zatvorena i premještena na neku drugu lokaciju.
Gospodarstvo / Flash | 14. 06. 2019. u 16:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici građanske inicijative ''Jer nas se tiče'' nakon sastanka s predstavnicima Gradske uprave nisu postigli dogovor i deponija Uborak ostaje blokirana i dalje. Grad Mostar pristao je ispuniti neke uvjete, ali to nije bilo dovoljno da prosvjednici otvore deponiju.

Glavni razlog zbog kojeg nije postignut dogovor je to što prosvjednici nisu dobili obećanje da će deponija u idućih godinu dana biti zatvorena i premještena na neku drugu lokaciju.

''Nismo postigli dogovor jer se grad proglasio nenadležnim po tom pitanju i odlučili smo tražiti rješenje na višim razinama vlasti'', kazao je nakon sastanka predstavnik inicijative građana "Jer nas se tiče" Omer Hujdur dodajući da oni neće odustati od tog zahtjeva.

''Građani su spremni izdržati sve. Trpe ovo već dvadeset godina i spremni su ići do kraja'', poručio je Hujdur kako je svjestan da deponija ne može odmah biti zatvorena za što su dali rok od godine dana.

''Postojeća deponija ne može ni primiti ovu količinu otpada dulje od godine dana. Nakon godinu dana je potrebno tražiti novu lokaciju'', izjavio je.

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina kazala je kako je s predstavnicima Inicijative dogovoreno da se na deponiju ne odlaže 'sumnjivi' otpad, otpad animalnog i medicinskog porijekla, kao i da se komunalni otpad mora odlagati na propisan način.

Osim navedenog, dogovoreno je i da se urade sva relevantna mjerenja i analize stanja okoliša na deponiji te da će ti rezultati biti dostavljeni javnosti.

Grad Mostar, kako je dodala, ima spremne i projekte za izgradnju pročistača ocjednih voda s deponije, što je također bio jedan od zahtjeva Inicijative, i preko nadležnih institucija nastojat će aplicirati kako bi se takav pročistač i izgradio.

Iako konačan dogovor nije postignut, naglasila je kako se mora osigurati obavljanje komunalne djelatnosti i da čitav grad ne može biti talac ove situacije.

''Trebamo naći kompromisno rješenje. Otpad moramo odvoziti na komunalnu deponiju. Mi radimo dokle je naša nadležnost dalje preuzimaju drugi organi. Predajemo zahtjev MUP-u pa će oni ocijeniti što je najbolje kako bi zaštitili građane, a da ne izađu iz svojih nadležnosti'', rekla je Komadina.

Ona je poručila da Grad Mostar nastoji pomoći ljudima koji žive u blizini deponije, ali kako je naglasila, izmještanje deponije preko noći nije moguće.

''Grad Mostar ne može donijeti nikakvu odluku o izmještanju deponije iz razloga što u to trebaju biti uključeni sve razine vlasti, od grada, pa do države'', poručila je Komadina te dodala da će svi zahtjevi biti preneseni gradonačelniku i da bi sastanak s njim trebao biti održan u ponedjeljak.

Kopirati
Drag cursor here to close