Šta poslije?

Prosvjednici Gradu i Bešliću dali rok!

Inicijativa traži i ostavku direktora deponije ''zbog dosadašnjih propusta koje je uradio vezano za odlaganje dehidriranog otpada sa kolektora''.
Vijesti / Flash | 13. 06. 2019. u 15:21 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Potrebno je izaći s rokovima prema javnosti. Do tada se neće dopustiti istovar otpada bilo kakve vrste'', poručili su iz građanske inicijative ''Jer nas se tiče'' koji od ponedjeljka prosvjeduju pred deponijom Uborak i sprjeačavaju istovar otpada.

Inicijativa traži i ostavku direktora deponije ''zbog dosadašnjih propusta koje je uradio vezano za odlaganje dehidriranog otpada sa kolektora''.

Zahtjevi

Grad Mostar, Ured gradonačelnika, Odjel za urbanizam i građenje i Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove dobili su popis zahtjeva te se traži promptno zaustavljanje daljeg dovoza smeća i kancerogenog mulja s pročistača, mjerenja i analize stanja okoliša na deponiji kao i okolini iste, te javnosti prezentirati rezultate.

Traži se i žurna ugradnja pročistača za procjedne vode koji će ostati tu i nakon zatvaranja i saniranja deponije, obzirom na enormne količine otpada koje se nalaze na deponiji i koje će se nastaviti procjeđivati kroz slijedeće godine.

''Cilj nam je zaštititi primarno slijev Neretve, te potencijalno trovanje stanovništva nizvodno, do samog ušća'', navodi se u zahtjevima koji uključuju i sanaciju cjelokupnog područja deponije, te njezino zatvaranje i izmiještanje ''u što je moguće kraćem roku''.

Prst uprt u krivca

''Od Vas, koji ste isključivi nadležni za svih pet javnih poduzeća Grada Mostara koja se bave komunalnim djelatnostima očekujemo odgovor i izjašnjavanje po ovom pitanju do sutra (14.6.2019.) do kraja radnog dana. U protivnom, mirni prosvjedi se nastavljaju i sva odgovornost za potencijalnu epidemiju zaraznih bolesti, a radi gomilanja komunalnog otpada na ulicama Grada Mostara, snosite Vi, kao isključivi nadležni za rješavanje ove situacije. Od mirnih prosvjeda smo otvoreni za sastanak i dijalog na ovu temu, no do sada nam se nitko nije obratio. Mi smo i dalje otvoreni za suradnju i komunikaciju, ukoliko nas pozovete, da razgovaramo o provedbi naših zahtjeva i rokovima za iste, pri čemu nemamo prostora za bilo kakvu izmjenu naših zahtjeva'', navedeno je.

Podsjećamo, na sastanku izaslanstva Grada Mostara s federalnim Ministarstvom okoliša, zaključeno je da Grad Mostar angažira akreditiranu kuću koja će ispitati sadržaj mulja kako bi se vidjelo sadrži li opasnu materiju piralen.

Istaknuto je kako je situacija u Mostaru na rubu epidemiološke katastrofe. Sudionici sastanka pozvali su lokalne vlasti da komunalni otpad ponovo počnu odlagati na deponiju Uborak, kao i građane da vjeruju institucijama koje će se truditi da sanitarna i epidemiološka situacija bude bolja.

Miševi, rupe i skraćenice

Gradonačelnik Mostara rekao je kako je stara deponija glavni uzrok problema, pa je dato zaduženje Gradskoj upravi da stečajnom upravniku stare deponije naloži da hitno izvrši njenu sanaciju.

Grad Mostar, koji se inače bori sa smećem, zbog nemogućnosti deponiranja otpada, pretvara se u veliku deponiju. Kontejneri su pretrpani, širi se smrad i građani, s razlogom, strahuju za zdravlje.

Dragan Krtalić, direktor Parkova rekao je za Bljesak.info kako to poduzeće nema privremeno rješenje za odlaganje otpada.

''I mi se nalazimo u istoj situaciji kao i svi građani Mostara. Vrijeme je da netko od odgovornih izađe iz mišje rupe i napokon se obrati građanima'', rekao je.

Još se nitko službeno nije obratio Mostarcima osim s izjavom da je sve naručeno te televizijskim istupom u kojem je rečeno kako u Gradskoj upravi ne poznaju skraćenice.

 

Kopirati
Drag cursor here to close