Nova pobjeda građana

Poništena vodna suglasnost za izgradnju mHE na Bunskim kanalima!

Imajući u vidu da je ovom presudom poništena vodna suglasnost, može se zaključiti da investitor nema valjanu dokumentaciju za izdavanje okolinske dozvole u ponovljenom postupku.
Gospodarstvo / Ekologija | 05. 03. 2021. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekološka udruga Majski cvijet dobila je presudu Kantonalnog suda Mostara kojom su poništene odluke o vodnoj suglasnosti za izgradnju mHE na Bunskim kanalima zbog procesnih pogrešaka, priopćeno je iz eko Udruge Majski cvijet.

Kako navode, skladu s presudom postupak za izdavanja vodne suglasnosti mora ponovo provesti.

Imajući u vidu da je ovom presudom poništena vodna suglasnost, može se zaključiti da investitor nema valjanu dokumentaciju za izdavanje okolinske dozvole u ponovljenom postupku.  Naime, iako je Kantonalni sud u Sarajevu prošle godine donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dvije mHE na Bunskim kanalima, investitor je ponovno podnio zahtjev prema ovom Ministarstvu. Ponovljeni postupak pred ovim Ministarstvom je u toku, naveli su iz Udruge.

''Ova presuda za nas predstavlja neku vrstu pobjede i uspjeha i daje nam podstrek da ne odustanemo od naše borbe. Posebno ističemo da je ovo samo dodatni dokaz da je u ovom slučaju učinjeno niz proceduralnih grešaka te da je izuzetno važno da se konačno zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima. U skladu sa tim pozivamo Federalno Ministarstvo okoliša i turizma da se vodi dosadašnjim činjenicama i dokazima'', navodi Oliver Arapović ispred ekološke udruge Majski cvijet.

Napominje da su dobili odgovor i od novoizabranog gradonačelnika na njihov zahtjev u kojem je naveo da će u narednih 10 dana održati sastanak sa predstavnicima ekološke udruge Majski cvijet.

''Pozivamo Skupštinu HNŽ da definira rok za realizaciju zaključka, sa jedne od posljednjih sjednica Skupštine, u kojem se traži od Vlade HNŽ-a preispitivanje dodijeljenih koncesija za izgradnju mHE na lokalitetu Bunskih Kanala, jer je koncesija dodijeljena nad zaštićenim dijelovima prirode. Mi nastavljamo našu pravnu borbui nećemo stati dok se ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode'', poručili su iz udruge.

Podsjetimo, samo sedam stranaka odgovorilo je na zahtjev građana koji su tražili javno izjašnjenje kandidata za Gradsko vijeće Mostara po pitanju izgradnje mini hidroelektrana na Bunskim kanalima. Ekološka udruga Majski cvijet poslala je otvoreno pismo na adrese 370 kandidata za vijećnike Gradskog vijeća Mostara na predstojećim lokalnim izborima.

''Grad Mostar 12 godina nije imao lokalnu vlast koja bi odlučivala o pitanju zaštite životne sredine što je i dovelo do brojnih propusta i neregularnosti. Smatramo da Gradsko vijeće u budućem sazivu ima ogromnu odgovornost I obavještavamo Vas da ćemo, ako za to bude potrebe, svoju borbu nastaviti i na međunarodnim sudovima kada iscrpimo sve pravne mogućnosti u Bosni i Hercegovini. Također, svjesni smo da svaki vijećnik u skladu sa svojim dužnostima i obvezama može/mora odgovorno obnašati ovo časno zvanje i djelovati u skladu sa interesima građana koje predstavlja i zato očekujemo da će podići glas protiv načinjenih neregularnosti i zauzeti se za zaštitu Bunskih kanala, spomenika prirode'', naveli su ranije članovi ekološke udruge ''Majski cvijet''.

Inače, lokalni HDZ i SDA nisu odgovorili ovoj udruzi. ''Sama šutnja govori što oni misle, odnosno šutnju smatramo kao slaganje sa trenutnim stanjem'', rekao je ranije za Bljesak.info Oliver Arapović, predsjednik udruge. -

Kopirati
Drag cursor here to close