Borba protiv mHE

Zbog zaštite Bunskih kanala aktivisti žele sastanak s Deronjić i ministrom Hasandedićem

Ekološka udruga „Majski cvijet“ je dobila je ogromnu potporu zainteresiranih sugrađana u borbi za zaštitu Bunskih kanala.
Gospodarstvo / Ekologija | 27. 01. 2021. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekološka udruga Majski cvijet poslala je zahtjev za sastanak s Marinom Deronjić, načelnicom Odjela za urbanizam Grada Mostara te Suadom Hasandedićem, ministrom Županijskog Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Građani su se obratili ovim institucijama kao meritornim organima sa zahtjevom za sastanak prigodom izgradnje mHE Buna 1 i 2 na toku rijeke Neretve – Bunski kanali u prvom tjednu drugog mjeseca.

„U svom zahtjevu koji smo uputili županijskom ministru graditeljstva i prostornog uređenja, naveli smo da je pred tim Ministarstvom donošenje važne odluke po pitanju izgradnje mHE na Bunskim kanalima koja je od zajedničkog interesa i važnosti za građane Mostara. S tim u vezi, smatramo da je izuzetno važno da ovo ministarstvo informiramo o svim relevantnim činjenicama u ovom slučaju kao i o dosadašnjim aktivnostima građana Mostara i Bune. Očekujemo da ćemo dobiti potvrdan odgovor za sastanak i od Odjela za urbanizam kao i od županijskog ministarstva“, istaknuli su predstavnici ekološke udruge Majski cvijet.

U zahtjevu upućenom načelnici Odjela za urbanizam i građenje, ekološka udruga Majski cvijet je podsjetila da je prilikom podnošenja zahtjeva u postupku pribavljanja urbanističke suglasnosti za izgradnju mHE Buna 1 i 2, investitor dostavio izvod iz prostornog plana općine Mostar sa identifikacijom lokaliteta u kojem je označena zona iza izgradnju mHE. Iz tih razloga, građani pozivaju ovu instituciju da zajedno razmotre inicijativu za izmjene prostornog plana Mostara na tom području jer se radi o lokaciji koji se od 1970. nalazi na listi spomenika prirode i kao takav uživa svu zaštitu propisanu odredbama Zakona.

Ekološka udruga „Majski cvijet“ je prethodnih dana postavila info štandove na Španjolskom trgu u Mostaru, ispred Doma kulture na Buni te ispred Doma kulture u Blagaju, gdje su dobili ogromnu potporu zainteresiranih sugrađana, čime su još jednom dobili potvrdu da je njihova borba za zaštitu Bunskih kanala na pravom putu. U prilog tome govori činjenica da je preko 300 građana samoinicijativno na info štandu organiziralo potpisivanje peticije, iako je štand bio postavljen isključivo kako bi se građani informirali o problemu izgradnje mHE na Bunskim kanalima.

Podsjećamo, Iako je  Kantonalni sud u Sarajevu prošle godine donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dvije mHE na Bunskim kanalima, investitor je ponovno podnio zahtjev prema ovom ministarstvu

 

Kopirati
Drag cursor here to close