Majski cvijet

Borba za Bunu se nastavlja: Mario Kordić i Šerif Špago pozvani na sastanak

Pred novoizabranom gradskom vlasti je veliki zadatak i bit će odgovorni za donošenje važnih odluka po pitanju izgradnje mHE na Bunskim kanalima
Gospodarstvo / Ekologija | 25. 02. 2021. u 10:49 Bljesak.info | R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekološka udruga Majski cvijet poslala je zahtjev za zaseban sastanak sa Mariom Kordićem, novoizabranim gradonačelnikom Mostara i kolegijem Gradskog vijeća Grada Mostara kao mjerodavnim organima kako bi ih upoznali sa problematikom izgradnje mHE Buna 1 i 2 na toku rijeke Neretve – Bunski kanali u prvom tjednu trećeg mjeseca.

Osim toga, predali su  i zahtjev za sastanak sa Šerifom Špagom, predsjednikom Skupštine HNŽ, povodom usvajanja zaključka na posljednjoj sjednici Skupštine HNŽ, koji glasi:

Skupština HNŽ traži od Vlade HNŽ-a preispitivanje dodijeljenih koncesija za izgradnju mHE Buna 1 i 2 na lokalitetu Bunskih Kanala, jer je koncesija dodijeljena nad zaštićenim dijelovima prirode, kao i ostalih koncesija za izgradnju mHE koje nisu realizovane u predviđenim rokovima.

Rok za realizaciju tog zaključka nije naveden te iz tog razloga Majski cvijet navodi, želi informirati predsjednika Skupštine HNŽ o tome zašto je važno da rok za realizaciju zaključka bude žurno definiran kako zbog zakašnjele reakcije ne bi ostao mrtvo slovo na papiru.

''Pred novoizabranom gradskom vlasti je veliki zadatak i bit će odgovorni za donošenje važnih odluka po pitanju izgradnje mHE na Bunskim kanalima koja su od zajedničkog interesa i važnosti za građane Mostara. Osim toga, imamo velika očekivanja i od županijske vlasti da djeluje u skladu sa zaključcima koje su donijeli po pitanju izgradnje mHE Buna 1 i 2. Zbog svega toga, smatramo da je izuzetno važno da ove nadležne institucije informišemo o svim relevantnim činjenicama u ovom slučaju kao i o dosadašnjim aktivnostima građana Mostara i Bune'', istaknuli su predstavnici ekološke udruge Majski cvijet.

Podsjetimo, samo sedam stranaka odgovorilo je na zahtjev građana koji su tražili javno izjašnjenje kandidata za Gradsko vijeće Mostara po pitanju izgradnje mini hidroelektrana na Bunskim kanalima.

Ekološka udruga Majski cvijet poslala je otvoreno pismo na adrese 370 kandidata za vijećnike Gradskog vijeća Mostara na predstojećim lokalnim izborima.
''Grad Mostar 12 godina nije imao lokalnu vlast koja bi odlučivala o pitanju zaštite životne sredine što je i dovelo do brojnih propusta i neregularnosti. Smatramo da Gradsko vijeće u budućem sazivu ima ogromnu odgovornost I obavještavamo Vas da ćemo, ako za to bude potrebe, svoju borbu nastaviti i na međunarodnim sudovima kada iscrpimo sve pravne mogućnosti u Bosni i Hercegovini. Također, svjesni smo da svaki vijećnik u skladu sa svojim dužnostima i obvezama može/mora odgovorno obnašati ovo časno zvanje i djelovati u skladu sa interesima građana koje predstavlja i zato očekujemo da će podići glas protiv načinjenih neregularnosti i zauzeti se za zaštitu Bunskih kanala, spomenika prirode'', naveli su ranije članovi ekološke udruge ''Majski cvijet''.

Inače, lokalni HDZ i SDA nisu odgovorili ovoj udruzi.

''Sama šutnja govori što oni misle, odnosno šutnju smatramo kao slaganje sa trenutnim stanjem'', rekao je ranije za Bljesak.info Oliver Arapović, predsjednik udruge.

Kopirati
Drag cursor here to close