Iz Pakistana

U Mostaru otkrivena nova grupa migranta

Iz policije je ranije za naš medij rečeno da ukoliko uoče migrante pozovu policiju, koja će djelovati u okviru njihovih ovlasti.
Vijesti / Flash | 14. 11. 2018. u 16:12 Bljesak.info
Kopirati

Patrola policije je u utorak u Mostaru zatekla grupu od 11 migranata iz Pakisatana.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''13.11.2018. godine, oko 7,30 sati, patrola policije PS Mostar Jug je na području Jelačić podruma, uz put za Blagaj-Gnojnice, zatekla grupu od 11 migranata, državljana Pakistana. Isti su prevezeni do prostorija Službe za strance u Mostaru'', navedeno je iz MUP-a HNŽ-a.

Iz policije je ranije za naš medij rečeno da ukoliko uoče migrante pozovu policiju, koja će djelovati u okviru njihovih ovlasti.

Migranti su u više navrata uočeni u Mostaru, Čapljini, Širokom Brijegu i drugim gradovima BiH. U dva navrata policija je spriječila krijumčarenje migranta u Mostaru.  

Zabilježene su provele u napuštene objekte od strane migranta, te krađe i tučnjave.

Širenje panike

Ovi događaji doprinijeli su širenju dezinformacija da su migranti u Mostaru silovali djevojku. Također su kružile dezinformacije da policija upozorava djevojke po Mostaru da ne šetaju same, da su migranta pojeli vukovi kod Kupresa te da su oteli djevojke u Posušju.

Iz MUP-a HNŽ-a potvrđeno nam je kako nije prijavljeno silovanje te kako policija ne izdaje nikakva upozorenja. No, rekli su kako sve migrante koje zateknu, provjere i upute u Ured za strance koji se nalazi u tržnom centru u Orci.

Također, informacije o otmici djevojaka u Posušju potpuna su izmišljotina. Isto tako, potvrđeno nam je da u Kupresu nije zabilježen slučaj da je pronađeno izgriženo tijelo migranta te kako je riječ o potpunoj izmišljotini.

Službeni podaci o migrantima

Prema podacima Službe za poslove sa strancima, dnevni priljev migranata u studenom je smanjen u odnosu na listopad ove godine. Od 31. 10. 2018. do 8. 11. 2018. godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 926 nezakonitih migranata.

Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH u ovom periodu iskazale su 872 osobe, dok je samo jedna osoba podnijela zahtjev za azil.

Od početka ove godine do 8. studenog u BiH je prijavljeno 21.708 nezakonitih migranata, a namjeru za podnošenje azila u ovom periodu je iskazalo 20.497 osoba, dok je njih 1.316  podnijelo zahtjev za azil. Najveći broj migranata dolazi iz Pakistana (7.224), Irana (3.466), Sirije (2.616), Afganistana (2.613), Iraka (1.958) i Libije (764), priopćeno je ranije iz VMBiH.

Kopirati