Napadi

Sukob Armenije i Azerbajdžana: EU zabrinuta, Papa poziva na mir

Čelnik Europskog vijeća Michel je poručio da je pokretanje bezuvjetnih pregovora jedini ispravni put rješenja krize u Nagorno Karabahu
Vijesti / Terorizam | 27. 09. 2020. u 16:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izrazio je duboku zabrinutost Europske unije zbog novih sukoba koji su u nedjelju ujutro izbili između Armenije i Azerbajdžana.

Michel je posredstvom društvenih mreža pozvao strane da se suzdrže od vojnih aktivnosti kako bi se spriječila dalja eskalacija sukoba.

Čelnik Europskog vijeća Michel je poručio da je pokretanje bezuvjetnih pregovora jedini ispravni put rješenja krize u Nagorno Karabahu, javlja Anadolu Agency.

Više civila ubijeno

Ministarstvo obrane Azerbajdžana priopćilo je da su armenske snage rano jutros počele intenzivne artiljerijske napade na položaje azerbejdžanske vojske i azerbejdžanska naselja.

U priopćenju se navodi da je više civila ubijeno i ranjeno u napadima koje su armenske snage izvele na pogranična sela u regijama Terter, Agdam, Centralni Garvand Fuzulu i Cebrayil. Iz ministarstva su naveli i da su azerbejdžanske snage adekvatno odgovorile na napade i da će štititi civile u toj regiji.

O krizi u toj regiji i novim armenskim napadima na Azerbejdžan telefonom su danas razgovarali šefovi diplomacija Turske i Rusije Mevlut Cavusoglu i Sergey Lavrov.

Turska je prethodno oštro osudila armenske napade i poručila da će na svaki potrebni način stati uz bratski Azerbajdžan. Iz Ankare su također poručili da je Armenija još jednom pokazala da je glavni faktor nestabilnosti u regiji, a iz Moskve su pozvali na prekid sukoba i pokretanje pregovora.

Papa moli za mir

Papa Franjo apelirao je u danas na Armeniju i Azerbajdžan da riješe "njihove nesporazume" kroz pregovore nakon sukoba koji se dogodio oko odcjepljenje regije Nagorno-Karabah.

''Molim se za mir na Kavkazu i molim sukobljene strane da naprave konkretne geste dobre volje i bratstva koje mogu dovesti do rješavanja problema bez primjene sile i oružja, nego dijalogom i pregovorima'', kazao je.

Papa Franjo, koji je se obratio vjernicima tijekom blagoslova u nedjelju u podne na Trgu svetog Petra, posjetio je obje zemlje 2016. godine, piše Reuters.

Istaknuo je da je zabrinut zbog izvještaja o novim sukobima, jer su izvori s obje strane potvrdili da ima ljudskih žrtava. Zamolio je okupljene da se u tišini zajedno s njim mole za mir u toj regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close