Devetorica

Ratnici Islamske države dolaze u BiH

Za šestoricom je raspisana crvena Interpolova potjernica i oni će odmah biti prebačeni u nadležnost Suda BiH, dok je za trojicom raspisana potraga i njih će preuzeti SIPA.
Vijesti / Terorizam | 08. 10. 2019. u 15:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devetorica bivših pripadnika Islamske države do kraja ovog tjedna trebali bi biti deportirani u BiH, gdje će odmah biti prebačeni u pritvor, saznaje Žurnal.

Za šestoricom je raspisana crvena Interpolova potjernica i oni će odmah biti prebačeni u nadležnost Suda BiH, dok je za trojicom raspisana potraga i njih će preuzeti pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH.

Prema informacijama Žurnala, na popisu osoba koje će biti deportirane su Armin Ćurt, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Hamza Labidi, Muharem Dunić, Emir Markota i Armin Dželko. Svi su zarobljeni nakon je poražena Islamska država i proteklih mjeseci su se nalazili u zatvorima na području Sirije i Iraka.

Jasmin Keserović iz Zavidovića poznat je iz nekoliko propagandnih video snimaka Islamske države u kojima je pozivao na ubijanje kršćana. Posljednji takav pojavio se u lipnju 2016. godine.

"Ustanite muslimani. Ubijajte kršćane i njihove sluge. U njihovim gradovima i državama. Postavljajte im eksploziv pod njihova auta, u njihove kuće, u njihove urede. Ubijajte ih snajperima i prigušivačima, ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti, pa makar to bilo i nožem", govorio je u video-poruci džihadist Keserović.

Prema iskazima zaštićenog svjedoka, koji je bio pripadnik ISIL-a, Keserović je bio osoba koja je sklona hvalisanju.

''Prvi put sam ga vidio u Siriji, kada sam došao u grad Haritan. On je bio u Bejtul - Muhadžir, a zatim je prešao u Bejt Balkan kod Gorana Pavlovića, a kada se ketiba raspala, prešao je u Irak kod Bajre Ikanovića. Koliko znam, on nije bio ranjavan, ali je obolio i imao je problema s koljenima. Prije mog dolaska išao je u borbe, a nakon toga ja ga nikad nisam vidio da je išao u borbe. Poznat mi je kao osoba koja se voli puno hvaliti, te je napravio mnogo fotografija i video-klipova koje je objavio na Internetu", izjavio je pripadnicima SIPA-e zaštićeni svjedok.

Keserović se, prema iskazu svjedoka, u Siriji oženio pastorkom beogradskog džihadiste Gorana Pavlovića.

U BiH će, do kraja tjedna, navodi Žurnal, biti isporučen i Emir Ališić. Njegovo ratničko ime u ISIL-u bilo je Evu Talha.

U Siriju je otišao u prosincu 2013. godine, a boravio je na području Azaza. Prema informacijama sigurnosnih agencija BiH, bio je pripadnik jedinice Gorana Pavlovića, a držao je linije prema Oslobodilačkoj vojsci Sirije. Na teritoriji ISIL-a bio je sa suprugom Sadžidom, te sinom i dvije kćerke.

"Nakon izlaska iz ketibe Gorana Pavlovića, Ališić je prešao u ketibu Rame Pazare, a kada su se i oni raspali, prešao je kod nekih Arapa. Koliko mi je poznato, on je s obitelji preselio u Raku", kazao je istražiteljima zaštićeni svjedok.

S Ališićem je tada u Raku preselio i njegov pastorak Hamza Labidi koji će, također, biti deportovan u BiH.

Na popisu osoba za deportaciju je i Armin Dželko. On je u Siriji ratovao pod imenom Abdulah Rus. Bio je pripadnik jedinice Komandosi kojom je zapovjedao bh. državljanin Bajro Ikanović koji je poginuo u Siriji. I Dželko je boravio na području Rake gdje je i zarobljen.

Muatesim je bilo ratničko ime Senada Kasupovića. I on je bio pripadnik jedinice Komandosi Bajre Ikanovića, koja je poznata i pod imenom El Akas. Bio je oženjen sirijskom državljankom koja je doselila iz Damaska. Ratovao je na području grada Kobane, gdje je ranjen u stomak, te u iračkom gradu Bidži gdje je pogođen u nogu. Posljednje godine proveo je u gradu Raka, gdje je i zarobljen. I za njim je raspisana potjernica, te ga, nakon deportacije u BiH, čeka pritvor.

Među bh. državljanima koji će biti deportirani trebao bi biti i Armin Ćurt, poznat kao Abdulah. Ratovao je na području Mimbidža i Al Baba. Oženio se državljankom Sirije, a više puta je tijekom razgovora sa zaštićenim svjedokom govorio da bi se rado vratio u BiH, jer je bio nezadovoljan zbog toga što mora ratovati, naveo je Žurnal dodajući kako će se svim navedenima suditi zbog krivičnog djela terorizam i prijeti im kazna dugotrajnog zatvora.

Kopirati
Drag cursor here to close