Riječ na riječ

Isilovci u Salakovcu: Krešić protiv Mektićevih najava

Krešić pak tvrdi kako Readmisijski centar Salakovac kod Mostara nije namijenjen za takve osobe…
Vijesti / Politika | 21. 08. 2019. u 15:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH i voditelj Odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost GV HNS-a, odbacio je mogućnost da se u Readmisijski centar Salakovac kod Mostara po povratku iz Sirije i Iraka smjeste državljani BiH koji se borili na strani terorističke organizacije Islamske države (ISIL), što je ranije najavio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

''Objekt u Salakovcu apsolutno nije prihvatljiv za smještaj ovih osoba. Većina njih je sudjelovala na stranim ratištima i borila se u redovima terorističkih organizacija'', rekao je Krešić u izjavi za medije u Mostaru, prenio je Večernji list.

Naime, Mektić je u izjavi za Dnevni Avaz rekao kako vlasti BiH očekuju povratak između 25 i 30 osoba podrijetlom iz BiH koji se trenutačno nalaze  zarobljeničkim kampovima pod nadzorom Kurda ili savezničkih snaga, te da je moguć njihov privremeni smještaj u prihvatnom centru u Salakovcu kod Mostara.

Krešić pak tvrdi kako Readmisijski centar Salakovac kod Mostara nije namijenjen za takve osobe te da osobe koje su se pridruživale stranim vojnim i terorističkim organizacijama ne mogu izbjeći odgovornost ili se slobodno kretati bez nadzora. 

''Oni po povratku u BiH moraju biti procesuirani. Ne može se dogoditi da budu bilo gdje izvan nadzora. Ovdje se ne radi o bilo kakvoj readmisiji ovih osoba jer mi nemamo potpisane sporazume s Irakom i Sirijom'', istaknuo je.

Dodao je kako se neće dopustiti jednostrani potezi kakav je bio i prošle godine prigodom smještaja ilegalnih migranata u centar koji za to nije namijenjen.

''Nije dobro da pojedini dužnosnici s trenutačnim pozicijama izvode jednostrane poteze. Ne želim nikako da se ponovi situacija u Salakovcu od prije godinu dana kada se izvan svake procedure izmjestio određeni broj ilegalnih migranata'', pojasnio je Krešić.

Kopirati
Drag cursor here to close