Večernje novosti tvrde:

Džaferović se 1992. susreo sa Soleimanijem?!

Izvori lista tvrde da je Soleimani bio prisutan u BiH i kada su mudžahedini likvidirali Srbe odsijecajući im glave, s čime je Džaferović bio upoznat…
Vijesti / Terorizam | 14. 01. 2020. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno ubijeni iranski general Qasem Soleimani sudjelovao je i osobno u ratu u BiH 1993. i 1994. godine kada se susreo i sa Šefikom Džaferovićem, a u svibnju 1992. godine u Armiji BiH imao je 20 specijalaca iranske vojske koji su napadali srpske položaje, tvrdi izvor Večernjih novosti.

"Džaferović, koji je poznat po tome da je za vrijeme rata izdavao i bosanske dokumente pripadnicima zloglasnog odreda `El mudžahedin` susreo se i bio je u koordinaciji s iranskim generalom Soleimanijem, gdje god su trebali sudjelovali pripadnici Iranske revolucionarne garde u napadima na srpske položaje i zločinima nad Srbima", piše list pozivajući se na diplomatske izvore u Sarajevu.

Ovaj izvor navodi da se ''bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović za vrijeme građanskog rata u BiH susreo sa Soleimanijem kao načelnik Centra za sigurnost Zenice''.

Prema navodima izvora, Soleimani - vođa elitnog odreda Quds Iranske revolucionarne garde i jedan od najmoćnijih ljudi Bliskog istoka koji je nedavno ubijen u zračnom napadu SAD u Iraku, boravak u BiH je obrazlagao svojom poznatom izrekom: "Gdje god je muslimanima potrebna pomoć, ja sam tu", prenosi Srna.

Sulejmani i Džaferović pripremali udar na Srbe: Šokantne informacije o delovanju bošnjačkog člana Predsedništva i ubijenog iranskog generala

S. MIŠLjENOVIĆ | 14. januar 2020. 08:00 | Iranska nacionalna garda prva inostrana paravojna formacija koja je došla u Bih BOŠNjAČKI član Predsedništva BiH Šefik Džaferović se za vreme građanskog rata u BiH, kao načelnik Centra za bezbednost Zenice, susreo sa nedavno ubijenim iranskim generalom Kasemom Sulejmanijem, podaci su do kojih su došle "Novosti" iz diplomatskih izvora u Sarajevu.

"Tako je Iranska revolucionarna garda, zahvaljujući generalu Soleimaniju, bila prva strana paravojna formacija koja je početkom 1992. godine dospjela u BiH i sljedećih ratnih godina činila najmonstruoznije zločine nad Srbima", navode Novosti.

Izvori lista tvrde da je Soleimani bio prisutan u BiH i kada su mudžahedini likvidirali Srbe odsijecajući im glave, s čime je Džaferović bio upoznat, ali nije poduzeo ništa da počinitelji tog gnusnog čina budu privedeni pravdi.

Za vrijeme rata Soleimani je u BiH, kako tvrde diplomatski izvori, došao kao i ostali pripadnici Iranske revolucionarne garde, preko luke Ploče, a bili su stacionirani u Kaknju, Visokom, Travniku, Zenici, Fojnici i na Igmanu.

Kopirati
Drag cursor here to close