Stampedo

Na pogrebu Soleimanija poginulo 35 ljudi

Istodobno, svjetski mediji pišu kako je smrtonosni američki napad dronom u Bagdadu uzdrmao je odnose SAD-a sa saveznicima…
Vijesti / Svijet | 07. 01. 2020. u 10:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U stampedu na pogrebu Qassema Soleimanija poginulo najmanje 35, a ozlijeđeno je 48 osoba, javila je agencija Anadolija

Istodobno, svjetski mediji pišu kako je smrtonosni američki napad dronom u Bagdadu uzdrmao je odnose SAD-a sa saveznicima, primorao diplomate da rade na ublažavanju štete i razljutio iračke dužnosnike zbog kršenja zračnog prostora njihove države

U napadu koji se odigrao na rubu bagdadske zračne luke u petak su ubijeni iranski general Qassem Soleimani i zapovjednik proiranske iračke paravojske Abu Mahdi al-Muhandis.

Sjedinjene Države to su prozvale pobjedom za "mir i stabilnost u regiji", s čim se ne slažu zapadni diplomati i dužnosnici američke vojske u Bagdadu.

Nikome od njih nije najavljeno da će se prije zore odviti taj napad. O tome su saznali kad su se probudili, nakon čega su odmah krenuli spašavati odnose s iračkim dužnosnicima.

"Napad je bio iznenađenje za sve nas", rekao je jedan zapadni diplomat, govoreći pod uvjetom annimnosti.

Video: Iran Soleimani death: Remains buried in hometown of Kerman

"Sada je ekstremno komplicirano razgovarati s Amerikancima. Puno pričamo kao Europska unija, ali Amerikanci sad imaju svojih problema", dodao je.

Većina veleposlanika je na dan napada zbog blagdana bila izvan Bagdada, pa se užurbanom dijalogu s Iračanima posvetilo osoblje koje jeostalo u toj bliskoistočnoj prijestolnici.

Oni su odbili to komentirati zbog osjetljive situacije u kojoj se nalaze trenutni odnosi s Washingtonom, no izrazili su nezadovoljstvo izjavom američkog ministra vanjskih poslova Mikea Pompea.

"Iskreno, Europljani nisu bili toliko od pomoći koliko sam to htio", rekao je Pompeo za Fox News nakon napada dronom.

"Britanci, Francuzi i Nijemci moraju shvatiti što smo učinili, što su Amerikanci učinili - spasili živote i u Europi", tvrdi šef američke diplomacije.

Kopirati
Drag cursor here to close