'Najvažnija samoizolacija'

U Sloveniji 181 osoba zaražena, testirano preko 5 i pol tisuća ljudi

"To je daleko najvažnija mjera, nijedna druga ne može više koristiti za usporavanje širenja virusa", kazao je Janša.
Vijesti / Svijet | 14. 03. 2020. u 18:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sloveniji je po podacima od subote u 14 sati koronavirusom zaražena 181 osoba, što je 30 više nego prethodnog dana, a testirano je ukupno 5639 uzoraka, rečeno je na tiskovnoj konferenciji nove vlade i epidemioloških stručnjaka u Ljubljani.

Predsjednik vlade i čelnik kriznog stožera za koronavirus Janez Janša ponovio je da je u novoj fazi epidemije tog virusa u Sloveniji najvažnija samoizolacija, javlja Hina.

"To je daleko najvažnija mjera, nijedna druga ne može više koristiti za usporavanje širenja virusa", kazao je Janša.

Zbog porasta broja slučajeva zadnjih dana mijenja se i metodologija testiranja i odnosa prema onima koji su zaraženi.

Janša je rekao da je njegova vlada donijela niz mjera za vrijeme epidemije te da je u tijeku nabava potrebne zaštitne opreme i sredstava čiji deficit je velik.

Infektolozi iz Infektološke klinike u Ljubljani, u kojoj se sada liječe isključivo oni koji su zaraženi koronavirusom, rekli su na konferenciji za novinare da se od sada više neće testirati oni koji se javljaju liječnicima zbog bolesti dišnih puteva nego će se upućivati na kućnu dvotjednu izolaciju.

Samo ako se njihovo stanje ne bude popravljalo moći će se testirati na koronavirus i eventualno hospitalizirati, sve u cilju da bude što više kapaciteta u bolnicama za teže slučajeve, javlja Hina.

Kako danas popodne javljaju slovenski mediji, najveći broj novih slučajeva koronavirusa bilježe u mjestu Šmarje pri Jelšah, gdje se najprije razboljela učiteljica u osnovnoj školi, a zaraženih je tamo po neslužbenim podacima već 62 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close