Zakasnili s mjerama

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Slovenija 141, 45 više nego jučer

"Za dva tjedna zaustavljamo državu, ali nema mjesta za paniku", kazala je Repar Bornšek, te dodala da se svi trebaju pridržavati pravila da se oni koji su bolesni suzdrže socijalnih kontakata i ostanu kod kuće.
Vijesti / Flash | 13. 03. 2020. u 17:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sloveniji je, po novim podacima, već 141 potvrđeni slučaj zaraženih koronaviriusom, što je 45 slučajeva više nego u četvrtak, iznijeli su predstavnici slovenske vlade i nacionalnog Instituta za javno zdravlje u petak na konferenciji za novinare.

"Od danas se zatvaraju sve stomatološke usluge, osim u sedam ambulanti po Sloveniji", rekla je na konferenciji za novinare državna tajnica u ministarstvu za zdravstvo Simona Repar Bornšek.

Od danas se, po njenim riječima, mijenja i način testiranja na koronavirus, pa će oni koji imaju blage simptome zaraze ostajati u kućnoj samoizolaciji, a hospitalizirat će se samo kritični slučajevi, prenosi Hina.

"Za dva tjedna zaustavljamo državu, ali nema mjesta za paniku", kazala je Repar Bornšek, te dodala da se svi trebaju pridržavati pravila da se oni koji su bolesni suzdrže socijalnih kontakata i ostanu kod kuće.

Prema podacima u petak u 14 sati u Sloveniji infekciju koronavirusom ima 141 osoba, a najveće povećanje bilježi se u regiji Ljubljane, dok je dosta inficiranih i na području Maribora i Novoga Mesta.

"Sada smo u drugoj fazi kad treba što više ograničiti društvene kontakte", kazala je Nina Pirnat, direktorica Instituta za javno zdravlje te ponovo upozorila na potrebu održavanja osobne higijene kako bi se ograničilo širenje bolesti, te držanje potrebnog razmaka od onih koji pokazuju znakove bolesti.

Kako je javila televizijska postaja POP-TV, četvoro oboljelih od koronavirusa koji su hospitalizirani u ljubljanskom Kliničkom centru (UKC) nalaze se u lošem, odnosno "kritičnom" stanju, prema neslužbenim izvorima.

U slovenskom parlamentu večeras će biti potvrđena nova vlada koju će voditi Janez Janša, a koja će odmah početi djelovati.

Janša je najavio da će suzbijanje širenja koronavirusa biti prvi prioritet njegove vlade te da će se formirati stožer za kordinaciju aktivnosti za vrijeme epidemije, koja je već proglašena, kako bi se aktivnosti ubuduće vodile centralizirano i s jednog mjesta.

Budući ministar zdravstva Tomaž Gantar kazao je popodne, prilikom svog predstavljanja pred parlamentarnim odborom za zdravstvo, da se je infekcija koronavirusom u mnogim zemljama, pa tako i u Sloveniji dugo vremena "podcjenjivala" i uspoređivala s infekcijom gripe, ali da se je pokazalo da su potrebne striktnije i odlučnije mjere.

Što se tiče mjera koje su bile potrebne Slovenija kasni za "10 do 15 dana", a koronavirus nije političko pitanje nego pitanje hoće li infekciju sa svojim sadašnjim nedovoljnim kapacitetima "preživjeti" slovenski zdravstveni sustav, kazao je Gantar.

Po njegovim riječima, trenutačno je glavni problem i prioritet nabava dovoljnog broja zaštitne opreme i sredstava, na čemu po njegovoj ocjeni do sada nije napravljeno dovoljno.

Budući da neke zemlje zbog svojih potreba zabranjuju izvoz takve opreme i sredstava i da je neuspio pokušaj da ta sredstva Slovenija dobije iz Ukrajine, sada bi trebalo poraditi i diplomatskim kanalima da se ona dobije, a realno bi se mogla dobiti u Kini, kazao je zastupnicima budući ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Kopirati
Drag cursor here to close