Cavusoglu

Turska će pojačati aktivnosti u istočnom Mediteranu

Vijeće je odlučilo da prekine pregovore o sporazumu o zračnom prometu i da neko vrijeme ne održi nove sastanke EU i Turske na visokoj razini.
Vijesti / Svijet | 16. 07. 2019. u 13:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska će pojačati svoje aktivnosti u istočnom Mediteranu i poslat će četvrti brod u tu regiju, izjavio je u utorak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

''Ako vi (EU) poduzimate takve akcije protiv Turske, mi ćemo pojačati aktivnosti (na istočnom Mediteranu). Imamo tri broda na istočnom Mediteranu. Poslat ćemo i četvrti što je skorije moguće'', izjavio je Cavusoglu na konferenciji za novinare u Sjevernoj Makedoniji.

Njegovi komentari uslijedili su dan nakon što je Vijeće za vanjsku politiku EU usvojilo zaključke o turskim aktivnostima bušenja (nafte i prirodnog plina) u istočnom  Mediteranu.

Vijeće je odlučilo da prekine pregovore o sporazumu o zračnom prometu i da neko vrijeme ne održi nove sastanke EU i Turske na visokoj razini.

Cavusoglu je izjavio kako "nema potrebe da se shvate ozbiljno" ti zaključci, dodajući da je EU svjesna da njene odluke protiv Turske nije moguće provesti. 

Turska uporno osporava jednostrana bušenja koja provodi administracije kiparskih Grka u istočnom Mediteranu, navodeći da i turski sjeverni dio Kipra ima pravo na resurse u toj regiji.

Ankara je od proljeća  poslala dva broda za bušenje morskog dna - Fatih i odnedavno Yavuz - u istočni Mediteran, tvrdeći da i Turska i sjeverni dio Kipra imaju pravo na eksploataciju tih resursa.

Turski prvi brod za istraživanje seizmičkih aktivnosti, Barbaros Hayrettin paša, kupljen od Norveške u 2013., izvodi eksploataciju resursa u istočnom  Mediteranu od travnja 2017.

Atina i kiparski Grci usprotivili su se tom potezu, prijeteći da će uhititi posadu broda i da će zatražiti od čelnika EU da se pridruže njihovim kritikama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kopirati
Drag cursor here to close