Cipar

EU se opet ''kači'' s Turskom, ovaj put zbog bušotina u istočnom Mediteranu

Europska unija (EU) tvrdi da su aktivnosti bušenja u istočnom Mediteranu koje provodi Turska ilegalne zbog čega je poduzela određene mjere protiv službene Ankare.
Gospodarstvo / Flash | 16. 07. 2019. u 09:19 Piše: Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ahvalnews / Turska nastavlja s aktivnostima bušenja u Mediteranu

Europska unija (EU) tvrdi da su aktivnosti bušenja u istočnom Mediteranu koje provodi Turska ilegalne zbog čega je poduzela određene mjere protiv službene Ankare.

Na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a u Briselu, kojem su prisustvovali ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a, usvojena je deklaracija o tom pitanju.

U tekstu deklaracije se navodi da je EU donijela odluku da smanji iznos pretpristupnih fondova za Tursku, razmotri kreditne aktivnosti Europske investicijske banke u Turskoj, obustavi tekuće pregovore s Turskom o sporazumu o zrakoplovstvu te na određeno vrijeme suspendira sastanke na visokom nivou s Vijećem za pridruživanje.

U deklaraciji se navodi i da će, ukoliko Turska nastavi s aktivnostima bušenja, EU razmotriti još neke mjere predostrožnosti.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je početkom lipnja upozorio na prava ciparskih Turaka na pitanja vezana za bušotine u istočnom Mediteranu.

"Naši turski srodnici iz Sjevernog Cipra imaju pravo na ista prava kao i ljudi u južnom Cipru, posebno na pitanju kakvo je nafta u istočnom Mediteranu. Posvećeni smo zaštiti naših turskih srodnika u Sjevernom Cipru, posebno u regijama koji su isključivo vezani za ekonomiju. Dakle, naše tek kupljenje naftne bušotine i brodovi za istraživanje nalaze se u regiji. Oni su zaštićeni fregatama turskih oružanih snaga", kazao je Erdogan.

Kopirati
Drag cursor here to close