Dan državnosti

Trumpova čestitka Vučiću: Obostrano priznanje osnova rješenja za Kosovo i Srbiju

Obostrano priznanje Kosova i Srbije osnova normalnih odnosa i sveobuhvatnog rješenja
Vijesti / Svijet | 15. 02. 2019. u 21:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump čestitao je Dan državnosti Srbije srbijanskom kolegi Aleksandru Vučiću pismom u kojem je pozvao na normalizaciju odnosa s Kosovom i obostrano priznanje.

Trump je u čestitki naveo da se ove godine, od proslave 100. godišnjice otkad se zastava Srbije vijorila nad Bijelom kućom, SAD okreće k tome da osigura da sljedeće stoljeće partnerstva dvije države bude na sličan način posvećeno miru, prosperitetu i slobodi, prenosi Al Jazeera Balkans.

"Sjedinjene Države ostaju nepokolebljive u svojoj podršci Vašoj posvećenosti da produbite regionalnu suradnju, a naročito Vašim zalaganjima za normalizaciju odnosa s Kosovom. Dok je na stranama da postignu dogovor koji obje mogu podržati, smatramo da bi uzajamno priznanje trebalo biti centralni element trajne normalizacije odnosa. Takav historijski dogovor, s uzajamnim priznanjem u svojoj suštini, izgradio bi put za ciljeve eurointegracije Srbije i ekonomski rast", poručio je čelnik SAD-a.

Trump je i kosovskom predsjedniku Hashimu Thaciju i građanima Kosova čestitao 11. godišnjicu proglašavanja neovisnosti i naveo da je za Washington obostrano priznanje Kosova i Srbije osnova normalnih odnosa i sveobuhvatnog rješenja, priopćio je ured predsjednika Kosova.

"Najznačajnije je da Kosovo i Srbija normaliziraju odnose, što je suštinsko za zapadnoeuropsku integraciju Kosova. Mi obostrano priznanje vidimo kao osnovu normalnih odnosa i bilo kakvog sveobuhvatnog rješenja", navodi se u pismu prvog čovjeka SAD-a.

On je u pismu naveo da će SAD ostati partner svih onih koji dijele vrijednosti demokracije, vladavine zakona i unapređenja ekonomskih i trgovinskih mogućnosti.

"SAD ostaje partner svih onih koji dijele te vrijednosti i koji su spremni izvršavati teške zadatke potrebne za sadašnje i buduće uspjehe Kosova", naveo je Trump.

Američki predsjednik naveo je da su snažni bilateralni odnosi zasnovani na zajedničkoj viziji stabilnog, sigurnog i bogatog Kosova i zapadnog Balkana.

Kopirati
Drag cursor here to close