Dan državnosti Republike Srbije

Proslava 'Sretenja' u Mostaru: Jačat će se veze s Republikom Srbijom

U Mostaru je održan svečani prijem povodom Sretenja – Dana državnosti Srbije.
Vijesti / Politika | 15. 02. 2019. u 19:29 Bljesak.info
Kopirati

Povodom 15. veljače - Dana državnosti Srbije, Generalni konzulat u Mostaru organizirao je u petak navečer svečani prijem u Vladikinom dvoru.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Konzulat Republike Srbije u Mostaru, su jedna velika vrata u ovu državu, jako je važno da imamo otvorena vrata prema Srbiji. Za srpski narod koji živi na ovim prostorima to je veliko ohrabrenje'', rekao je Ljubo Bešlić gradonačelnik Mostara na svečanom prijemu povodom Sretenja – Dana državnosti Srbije.

''Što se tiče Mostara, mogu izraziti riječi pohvale za suradnju koju imamo i za sve one projekte koje naši sugrađani dobivaju iz Republike Srbije zajedno financirajući projekte s Gradom Mostarom. Da zajedno olakšamo život tih ljudi na ovim prostorima i da popravimo infrstrukturne dijelove, da i oni normalno žive u ovom gradu'', rekao je Bešlić dodajući kako suradnja treba biti bolja te je uvjeren da će takva i biti u budućnosti.

''Sigurno se velik broj posjeta iz Republike Srbije odvija u Mostaru zahvaljujući konzularnom predstavništvu Republike Srbije'', rekao je Bešlić podvlačeći da je suradnja s ovim konzulatom primjerena i da će takva i ostati.

Foto: Bljesak.info / Prijem u Mostaru povodom Dana državnosti SrbijeGeneralna konzulica Republike Srbije u Mostaru Marija Bakoč u svom govoru istaknula je kako je ovo poseban dan za Republiku Srbiju.

''Ovo je jedan od najbitnijih dana u povijesti suvremene Srbije. Na današnji dan 1804. godine donesena je odluka o podizanju prvog srpskog ustanka koji je bio najveći organizirani narodni bunt u povijesti Osmanskog carstva, jedne od najvećih i dugotrajnijih imperija. Na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu je donesen prvi ustav Knjaževstva Srbije 'Sretenjski ustav' to je bio jedan od prvih demokratskih ustava u Europi koji označava početak samostalne srpske države'', rekla je Bakoč, navodeći da su u njemu izražene potrebe prosvjećenog srpskog društva koji su postavili slobodoumne ideje moderne države, kakva Srbija danas i jeste.

''Pored duge i teške povijesti neslomljivi duh srpskog naroda uspio je očuvati neovisnost integritet i suverenitet države za koju je dao velike žrtve. Za očuvanje države pored velike volje naroda predvođenog istaknutih državnicima, svakako su veliki doprinos dali svojim znanjem iskustvom i dosljednošću i diplomati Srbije'', rekla je konzulica.

Foto: Bljesak.info / Govor Marije BakočSlaveći današnji dan, odaje, Srbija slavi dvije svete vrijednosti - slobodu i srpsku državu.

''Upravo na današnji dan građani Srbije su ponosni što su svijetu podarili velike naučnike, sportaše, umjetnike... Srbija je danas vodeći se načelima i idealima slobode, ravnopravnosti, napretka i razvoja svih građana čvrsto opredijeljena za regionalnu suradnju i unaprjeđenje dobrosusjedskih odnosa. U tom duhu generalni konzulat Republike Srbije u Mostaru bit će posvećen jačanju ekonomske kulturne znanstvene i sportske suradnje u korist svih građana naše dvije zemlje'', zaključila je u svom govoru generalna konzulica Republike Srbije.

U prigodnom programu nastupio je Velimir Blanić, profesor glume na Akademiji umjetnosti u Banja Luci i pjevačka grupa Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva 'Gusle'.

Foto: Bljesak.info / Članice SPKUD Gusle

Prijemu je prisustvovao veleposlanik Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, predstavnici svih vjerskih zajednica, ministri u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predstavnici Univerziteta 'Džemal Bijedić' i Sveučilišta u Mostaru, načelnici više općina iz Hercegovine, te gospodarstvenici i ličnosti iz javnog života Hercegovine.

Kopirati